Wielkanocne Inspiracje
WIELKANOCNE INSPIRACJE
Przedstawiamy przepisy na Wielkanocne dania, które były emitowane w programie „Ale Rodzina” w TVP3 Białystok. Podpowiadamy co ugotować, aby było tradycyjnie, ale zdrowo i nie nudno. Do potraw wykorzystamy bogate w właściwości prozdrowotne oleje zimnotłoczone oraz produkty sypie jak ziarna, pestki.
Przepisy na Wielkanocne Inspiracje:
Domowe pesto
Do pesto potrzebujemy:
- poł szklanki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno)
- pietruszkę
- garść orzechów włoskich i laskowych
- poł główki czosnku
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy do blendera wody. Domowe pesto możemy wykorzystać do faszerowanych jajek lub domowej sałatki. Olej z pestek dyni posiada charakterystyczny orzechowy smak, jest źródłem witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zielona sałatka
Do zielonej sałatki potrzebujemy:
- roszponki
- szpinaku baby
- oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
- kilka ząbków czosnku
- uprażone pestki słonecznika i dyni
- ziarna sezamu białego, czarnego
- ser feta lub sałatkowy żółty
- dodatkowo – domowe pesto
Do miski przekładamy umyty szpinak i roszponkę. Czosnek zalewamy olejem lnianym (najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej). Dodajemy uprażone pestki słonecznika i dyni. Pestki należy wymoczyć, dlatego polecamy zalać pestki wodą i zostawić na noc. Namoczone pestki stają się bardziej przyswajalne i lekkostrawne. Do sałatki dodajemy pokrojony ser sałatkowy żółty lub ser feta. Sałatkę podajemy z chlebkiem posmarowanym domowym pesto. Olej lniany posiada bardzo delikatny smak, zawiera kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, jest źródłem witaminy E, steroli roślinnych, karetonoidów. Pestki słonecznika to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, pestki dyni są źródłem cynku. Smacznie i zdrowo!
Śledzie w oleju
Śledzie (np. matiasy) zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc.
Do zalewy potrzebujemy:
- pół szklanki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)
- ¼ szklanki wody
- 1/5 szklanki octu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czosnek
- pieprz świeżo mielony
- cebulę pokrojoną w piórka
Śledzie kroimy w kawałki, następnie przekładamy je do wcześniej przygotowanej zalewy. Do tego dodajemy prażone pestki słonecznika i dyni. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu czarnego, białego oraz pietruszką lub koperkiem. Do zalewy możemy użyć również innego oleju, polecamy olej konopny tłoczony na zimno, który jest idealnie zbilansowanym olejem dzięki czemu przyswajamy w odpowiedniej proporcji kwasy z grupy Omega.
Faszerowane jajka z domowym majonezem
Do domowego majonezu potrzebujemy:
- 2 jajka
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu i mieszamy przy użyciu blendera. Ważne jest aby średnica naczynia była dopasowana do wielkości blendera. Po wymieszaniu powstaje smaczny domowy majonez. Zamiast oleju słonecznikowego, który polecany jest osobom z zaburzeniami czynności serca, polecamy olej lniany lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Ugotowane jajka podajemy z majonezem, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Jeżeli, chcą Państwo obejrzeć materiał z TVP3, zostawiamy link: Smaczne święta
Miłego oglądania i gotowania!