Olej Konopny tłoczony na zimno z wysoką zawartością NNKT

Enter your keyword

Olej Konopny

Olej konopny tłoczony na zimno.

Olej konopny tłoczony na zimno z ziaren konopi siewnej, charakteryzuje się zielonym kolorem i orzechowym, łagodnym smakiem. Jego smak zależy od: odmiany ziarna konopi siewnej, warunków uprawy, sposobu tłoczenia i przechowywania gotowego już oleju. Ze względu na wartości prozdrowotne i ilość zastosowań olej konopny znajduje się w ścisłej czołówce. Największy plus to wysoka zawartość NNKT – czyli Omega-3 i Omega-6 (ok. 80%).

Na co mają wpływ kwasy Omega-3?

Przede wszystkim hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.

Na co mają wpływ kwasy Omega-6?

Wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek. Posiadają pozytywny wpływ na układ krążenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy, stanowią większość składu oleju, ale towarzyszą im również inne cenne składniki odżywcze. Między innymi to witaminy i minerały, takie jak: witamina A, E, K, witaminy z grupy B, wapń, cynk, fosfor, magnez.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka konopi siewnej przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.

Oleje w 100% naturalne charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Dlatego olej konopny należy przechowywać w lodówce. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Olej konopny tłoczony na zimno podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.

Może on być dodatkiem wielu smacznych i oryginalnych dań. To świetny dodatek do sałatek, past czy sosów. Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing.

Olej konopny po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie: Leczniczo spożywamy codziennie po łyżce.

Czy wiesz, że?

  • Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.

Zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo zapobiega zatorom, ponieważ hamuje sklejanie się krwinek. Zmniejsza poziom cholesterolu.

  • Działanie przeciwbólowe.

Olej konopny łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspieszając regenerację błon śluzowych i skóry.

  • Wykazuje działanie moczopędne.

Sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie. Nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem oraz tych po zawale, ludzi z problemami natury nerwowej. Ważny jest również dla tych, którzy mają problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą, osłabionym po przebytych chorobach.

  • Zdrowie skóry.

Olej z konopi można stosować także zewnętrznie. Dzięki zawartości składników odżywczych ma działanie regeneracyjne i pielęgnacyjne – zarówno dla skóry twarzy, całego ciała, jak i włosów. Można go nakładać bezpośrednio na skórę lub dodawać do innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Działa on ochronnie, koi podrażnienia, łagodzi stany zapalne. Stosować go można do leczenia zmian skórnych, towarzyszących chorobom takim jak: egzema, łuszczyca, trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Łagodzi świąd i uczucie napięcia skóry. Warto dodać, że doskonale nawilża, wyrównuje koloryt i zmniejsza przebarwienia.

  • Olejowanie włosów.

Olej konopny to nie tylko definicja zdrowych i pięknych włosów, ale również skóry głowy. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy E, która poszerza naczynia krwionośne, zwiększa ukrwienie skóry, tym samym wpływa na dotlenienie i odżywienie mieszków włosowych. Nawilża włosy i skórę, reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga utrzymać odpowiednie pH. Przeciwutleniacze w witaminie E pomagają neutralizować wolne rodniki (odpowiedzialne za niszczenie włosa) i zregenerować zniszczone włosy.

Drogie Panie, zwłaszcza zimą powinnyśmy zadbać o włosy. Niskie temperatury i wiatr mogą bardzo osłabić ich strukturę. Olej konopny uelastycznia włosy, sprawiając, że są mniej podatne na złamania. Regularnie stosowanie oleju zapewni im zdrowy wygląd oraz to, że będą błyszczące i miłe w dotyku. Olejowanie polega na nałożeniu oleju na włosy – na całą ich powierzchnię, połowę lub jedynie na końcówki. Włosy możemy olejować zarówno na sucho, jak i po uprzednim zwilżeniu ich wodą. Podczas pierwszej próby, najlepiej nałożyć olej konopny na końcówki lub do połowy włosów i pozostawić go na około 15 minut. Olej ten możemy również nałożyć na skórę głowy.

  • Co olej konopny daje naszej cerze?

    • wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych takich jak: otarcia mechaniczne, ekstremalne temperatury lub silny wiatr,
    • zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień, przebarwień i stanów zapalnych,
    • dba o właściwy poziom nawilżenia skóry – pomaga przywrócić elastyczność cery, regeneruje ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
    • poprawia koloryt, rozświetla skórę szarą i pozbawioną blasku.
  • Kulinaria

Podobnie jak inne oleje roślinne, olej konopny nadaje się do zastosowań kulinarnych. Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła. Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem dodatkiem sera. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku.

  • Sos Winegret.

Składniki:
1 cytryna,
1 pomarańcza,
3 łyżeczki musztardy,
80 ml oleju konopnego,
2 łyżeczki cukru,
szczypta pieprzu,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Cytrynę i pomarańczę myjemy, ścieramy z nich skórki i wyciskamy sok. W misce łączymy sok z pomarańczy, cytryny z musztardą, otartą skórką z cytrusów, olejem, cukrem, solą i szczyptą pieprzu. Następnie mieszamy energicznie i bardzo dokładnie. Można również wlać i wsypać wszystkie składniki do słoika, zakręcić go i potrząsać aż do połączenia się składników. Takim sosem winegret polewamy sałatę. Przechowujemy go w zakręconym słoiku przez kilka dni w lodówce.

  • Makaron z konopiami jadalnymi i olejem konopnym.

Składniki:
makaron pełnoziarnisty – ugotowany i przestudzony,
ziarna konopi jadalnej zmielone (łyżka),
½ szklanki pokrojonych w plastry truskawek,
sałata -różne gatunki (1 szklanka liści porwanych),
łyżka pesto z suszonych pomidorów,
pomidor pokrojony w kostkę,
łyżka oleju konopnego,
sól do smaku.
Przygotowanie: wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Smacznego!

Kanapeczki z olejem konopnym