Enter your keyword

Klasyczny hummus z olejem sezamowym – kremowa pasta pełna smaku i zdrowia

Klasyczny hummus z olejem sezamowym – kremowa pasta pełna smaku i zdrowia

Jeśli szukasz zdrowej, roślinnej przekąski, która będzie jednocześnie sycąca i pyszna – hummus to prawdziwy klasyk, który nigdy nie zawodzi. W tej wersji wykorzystujemy olej sezamowy tłoczony na zimno – by nadać hummusowi wyjątkowy, głęboki smak i wzbogacić go o cenne tłuszcze roślinne.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju sezamowego 

  • sok z 1 cytryny

  • sól do smaku

  • szczypta kuminu (opcjonalnie – dla aromatu)

  • odrobina zimnej wody (dla uzyskania kremowej konsystencji)

Dlaczego warto?

Hummus to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika i zdrowych tłuszczów. Olej sezamowy dodatkowo wzmacnia jego właściwości przeciwzapalne i wspiera pracę układu krążenia. To idealny wybór na lekką przekąskę, dodatek do warzyw lub element zdrowego lunchu.

Sposób przygotowania:

Jak podawać?

  • z pokrojonymi warzywami (marchewka, seler naciowy, ogórek)

  • z chlebem pita lub pełnoziarnistym pieczywem

  • jako smarowidło do kanapek czy dodatek do sałatek

Smacznego! 
Ten hummus z pewnością stanie się stałym gościem w Twojej kuchni. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do niego buraka, suszone pomidory lub pieczoną paprykę. A może masz swój ulubiony wariant? Podziel się w komentarzu!

 

  1. Wszystkie składniki (ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, przyprawy) przełóż do blendera lub malaksera.

  2. Miksuj na gładką pastę, stopniowo dodając wodę – aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

  3. Przełóż hummus do miseczki, skrop odrobiną oleju sezamowego i posyp np. sezamem, papryką lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *