Klasyczny hummus z olejem sezamowym – kremowa pasta pełna smaku i zdrowia
Jeśli szukasz zdrowej, roślinnej przekąski, która będzie jednocześnie sycąca i pyszna – hummus to prawdziwy klasyk, który nigdy nie zawodzi. W tej wersji wykorzystujemy olej sezamowy tłoczony na zimno – by nadać hummusowi wyjątkowy, głęboki smak i wzbogacić go o cenne tłuszcze roślinne.
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
sok z 1 cytryny
sól do smaku
szczypta kuminu (opcjonalnie – dla aromatu)
odrobina zimnej wody (dla uzyskania kremowej konsystencji)
Dlaczego warto?
Hummus to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika i zdrowych tłuszczów. Olej sezamowy dodatkowo wzmacnia jego właściwości przeciwzapalne i wspiera pracę układu krążenia. To idealny wybór na lekką przekąskę, dodatek do warzyw lub element zdrowego lunchu.
Sposób przygotowania:
Jak podawać?
z pokrojonymi warzywami (marchewka, seler naciowy, ogórek)
z chlebem pita lub pełnoziarnistym pieczywem
jako smarowidło do kanapek czy dodatek do sałatek
Smacznego!
Ten hummus z pewnością stanie się stałym gościem w Twojej kuchni. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do niego buraka, suszone pomidory lub pieczoną paprykę. A może masz swój ulubiony wariant? Podziel się w komentarzu!
Wszystkie składniki (ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, przyprawy) przełóż do blendera lub malaksera.
Miksuj na gładką pastę, stopniowo dodając wodę – aż do uzyskania ulubionej konsystencji.
Przełóż hummus do miseczki, skrop odrobiną oleju sezamowego i posyp np. sezamem, papryką lub natką pietruszki.