Enter your keyword

Olej Słonecznikowy Właściwości

Pestki słonecznika i olej słonecznikowy tłoczony na zimno.

Chcesz wiedzieć więcej posłuchaj podcastu olej słonecznikowy właściwości w zakładce PODCASTY.

W tym podcaście zawarte są najważniejsze właściwości oleju słonecznikowego. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym oleju to ten podcast jest dla ciebie.

Olej słonecznikowy właściwości:

Olej słonecznikowy jest tłoczony na zimno z pestek słonecznika, charakteryzuje się jasnym, złocistym kolorem i delikatnym, świeżym słonecznikowym smakiem. Smak oleju zależy od: jakości pestek słonecznika, warunków uprawy, sposobu tłoczenia i przechowywania gotowego już oleju.

  • Tłoczony na zimno – co oznacza, że pestki słonecznika przechodzą przez prasę ślimakową lub hydrauliczną i w temperaturze do 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.
  • Olej z pestek słonecznika należy przechowywać w lodówce. Ponieważ oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Dlatego kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.
  • Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.
  • Tłoczony na zimno olej słonecznikowy podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się on do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.
  • Olej z pestek słonecznika może być dodatkiem wielu smacznych i oryginalnych sałatek i zup. Dlatego jest wręcz idealnym dodatkiem do surówek z kapusty kiszonej, kasz, makaronów, sałatek, dipów, sosów i past serowych.
  • Po otwarciu butelki, olej słonecznikowy należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie:

Zaleca się stosować 2 łyżeczki dziennie.

Zapraszamy do zakupu naszego oleju słonecznikowego na naszej stronie.

Czy wiesz, że? Olej słonecznikowy właściwości, na co pomaga.

  • Olej słonecznikowy zadba o Twoje serce.

Posiada on bardzo dobry bilans kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasu omega-6. Mimo, że ten kwas jest uznawany jako mniej pożądany, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego osoby włączające go do regularnej diety są tym samym znacznie mniej narażone na rozwój wielu poważnych chorób. Takich jak miażdżyca, zwężenie tętnic, podniesione ciśnienie tętnicze krwi, obniżając ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

  • Olej słonecznikowy zwiększa odporność.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy podnosi efektywność działania systemu odpornościowego organizmu. Dzięki temu olej słonecznikowy hamuje rozwój wszelkich infekcji i stanów chorobowych. Wobec tego polecany jest również do pielęgnacji niemowląt dlatego, że zmniejsza ryzyko zakażeń i podrażnień. Z tego powodu może być stosowany praktycznie do wszystkich typów skóry i nie powoduje uczuleń.

  • Działa przeciwzapalne.

Olej słonecznikowy bardzo dobrze wpływa na łagodzenie stanów zapalnych układu oddechowego i astmy. Wobec tego zmniejsza siłę kaszlu oraz obrzęki, dzięki bogatej zawartości kwasów tłuszczowych oraz witamin. Pozwala również zredukować stany zapalne stawów, dzięki czemu może stanowić naturalny środek wspomagający leczenie chorób reumatycznych.

  • Olej słonecznikowy wzmacnia skórę.

Bogaty w witaminę E olej słonecznikowy pozwala wzmocnić ochronę antyoksydacyjną organizmu. Dzięki czemu podnosi zdolności regeneracyjne skóry. Dlatego olej słonecznikowy polecany jest szczególnie osobom, które chcą zmiękczyć naskórek, poprawić elastyczność skóry, wygładzić ją i rozjaśnić. Jak również dobrze przyswajalna witamina E, pozwala lepiej zabezpieczać skórę przed szkodliwym działaniem słońca, a także zapobiegać przedwczesnym oznakom starzenia. Przyczynia się do szybszego gojenia się ran oraz redukcji blizn i rozstępów.

  • Olej z pestek słonecznika zamiast kremu.

Doskonale sprawdzi się jako zamiennik kremu do twarzy. Olej słonecznikowy polecany jest szczególnie osobom, które chcą zmiękczyć naskórek, poprawić elastyczność skóry, wygładzić ją i rozjaśnić. Dlatego stosujące go, panie zachwalają także działanie przeciwzapalne, które pomaga w walce z trądzikiem.

  • Zdrowe włosy.

Oleju tego możemy użyć jako maseczki do włosów. Do tego celu potrzebne nam będą: 3 łyżki oleju słonecznikowego nierafinowanego (koniecznie!!!), łyżka soku z cytryny, łyżka miodu, jajko. Składniki mieszamy i nakładamy na włosy na około 30 minut. Następnie maseczkę zmywamy i myjemy włosy szamponem. W zupełności wystarczy powtarzać to 2 razy w tygodniu. Co ważne sprawdzi się to u kobiet mających włosy średnioporowate (mieszanka włosów niskoporowatych i wysokoporowatych; włosy, które łatwo się układają, dłużej schną niż wysokoporowate, w deszczowe dni reagują efektem puszenia się). Jak również wysokoporowatych (chłoną wszystko jak gąbka, jeśli twoje włosy łatwo zmoczyć a wysychanie trwa ekspresowo szybko to właśnie masz ten typ włosów).

  • Olej słonecznikowy – ssanie .

To rodzaj terapii zdrowotnej. Polega na wykorzystaniu przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych właściwości słonecznika, poprzez długotrwałe płukanie jamy ustnej. Do tego celu wykorzystuje się nierafinowany olej z nasion słonecznika i stosuje codziennie, przez około 15 minut. Należy ssać łyżeczkę oleju, przecedzać między zębami i wykorzystywać do płukania do momentu, aż stanie się on niemal biały. Po tym procesie trzeba go wypluć, ponieważ będzie zawierać duże ilości zanieczyszczeń. Ssanie oleju słonecznikowego zapobiega nie tylko chorobom jamy ustnej, w szczególności dziąseł i zębów, ale także przy innych dolegliwościach. Do nich można zaliczyć artretyzm, dokuczliwe wrzody, infekcje płuc i oskrzeli, bóle stawów, choroby nerek. Jak również choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, próchnica, nadwrażliwość zębów, trądzik.

  • Olej słonecznikowy kulinarnie.

Olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno w kuchni znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Stosowany do bezpośredniego spożycia na zimno do sałatek, surówek np. z kiszonej kapusty, kasz, makaronów, past, sosów, dressingów, twarogów. W konsekwencji nadaje potrawom lekki posmak pestek słonecznika. Wobec tego najzdrowszy jest spożywany na zimno, nie należy na nim smażyć ani go podgrzewać.

Sałatka ze schabem pieczonym, żółtym serem i warzywami:

Składniki:
30 dag pieczonego schabu
20 dag żółtego sera
2 jabłka
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
1-2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kroimy w paski składniki sałatki: pieczony schab, ser żółty, jabłka, paprykę, cebulę. Następnie wszystko mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy orzechy włoskie, sok z cytryny, olej słonecznikowy. Roztarty z solą czosnek mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wówczas zostawiamy wszystko w chłodnym miejscu na około 15 minut. Po około 2 godzinach sałatkę należy przemieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Smacznego!!!

KUPU TUTAJ!!!

Łuskane Pestki Słonecznika Olejowe Smaki znakomite jako dodatek do sałatek, surówek i deserówolej słonecznikowy

Kasza z marchewką i koperkiem polane olejem konopnym z czosnkiem