Enter your keyword

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy to szereg różnorodnych związków chemicznych, których historia zaczęła się w latach 20 i 30-tych XX wieku. Wtedy to w 1913 roku wybitny polskiego biochemik Kazimierz Funk odkrył pierwszą z witamin (Witaminę B1). Z połączenia łacińskich słów vitae i amina stworzył określenie witamina. Początkowo związki te określano, jako nieznany składnik pożywienia, rozpuszczalny w wodzie lub tłuszczach. Brak tego składnika powodował pojawianie się  takich chorób jak:

  • szkorbut (witamina C),
  • ślepota (witamina A),
  • krzywica (witamina D),
  • czy  też choroby beri beri (witamina B1).

Obecnie wiemy, że witaminy nie są syntetyzowane przez organizm ludzki, dla którego są  tzw.  związkami egzogennymi i muszą być dostarczane z pożywieniem, jako substancje pochodzenia naturalnego lub syntetycznego (np. suplementy diety, żywność funkcjonalna). Podstawowymi źródłami witamin są rośliny i baterie żyjące w przewodzie pokarmowym a  także tkanki zwierząt.

Prowitaminy zazwyczaj jest to grupa związków lub związek, z którego w organizmie człowieka dochodzi do syntezy odpowiedniej witaminy np. z 7-dehydrocholesterolu powstaje witamina D, zatem klasyfikujemy go, jako prowitaminę D.

W literaturze naukowej brak określonej witaminy w organizmie nazywamy awitaminozą (np.  awitaminoza wit. E), natomiast jej niedobór – hipowitaminozą zaś nadmiar –   hiperwitaminozą. Należy podkreślić, że w przypadku wielu witamin ich brak jak i nadmiar może powodować poważne problemy w funkcjonowaniu organizmu.

Ostropest plamisty