Enter your keyword

Olej Sezamowy Właściwości

Właściwości oleju sezamowego tłoczonego na zimno.

Chcesz wiedzieć więcej posłuchaj podcastu olej sezamowy właściwości w zakładce PODCASTY.

W tym podcaście zawarte są najważniejsze właściwości oleju sezamowym. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o tym oleju to ten podcast jest dla ciebie.

Olej sezamowy właściwości:

Olej sezamowy tłoczony jest z ziaren sezamu białego. Charakteryzuje się jasnym kolorem oraz delikatnie słodkim aromatem smaku sezamu.

Olej ten to bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: Omega-9 (ok. 42%) oraz Omega-6 (ok. 42%). Cennymi składnikami oleju sezamowego są również lignany (sezamol, sezamolina) oraz sterole roślinne (kampasterol, stygmasterol, beta-sitosterol). Olej sezamowy w swoim składzie zawiera mnóstwo minerałów, takich jak:
wapń – korzystny wpływ na stan kości, zębów; poprawia pracę mięśni i serca,
magnez – obniża poziom stresu,
fosfor – mocne kości, zęby; prawidłowe funkcjonowanie stawów,
potas – elektrolit – utrzymanie właściwej objętości płynów w organizmie,
sód – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
cynk – wzmacnia odporność oraz serce,
miedź – wzrost i prawidłowy rozwój organizmu, kluczowa rola przy tworzeniu się melaniny,
żelazo.

Ponadto olej ten to doskonałe źródło witamin:

  • B1 – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca,
  • B2 – prawidłowe funkcjonowanie wzroku,
  • B3 – prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  •  A, E,B6
  • oraz kwasu foliowego – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA.

Ciekawostki:

  • Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka sezamu przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę, zachowują swoje cenne właściwości oleju sezamowego.
  • Olej sezamowy należy przechowywać w lodówce. Oleje w 100% naturalne, charakteryzuje wrażliwość na temperaturę, światło i powietrze. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.
  • Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.
  • Olej sezamowy tłoczony na zimno podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.
  • Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej. Stosowany do wielu potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich. W kuchni polskiej i ogólnie europejskiej, króluje jako dodatek do świeżych sałat w formie samodzielnej lub jako składnik dressingu.
  • Cenne właściwości oleju sezamowego po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie:

przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać 2 łyżki dziennie.

Zapraszamy do zakupu naszego oleju sezamowego na naszej stronie.

Czy wiesz, że? Olej sezamowy właściwości, na co pomaga.

  • Niski indeks glikemiczny.

Sezam – podobnie jak siemię lniane i mak – na niski indeks glikemiczny (IG = 35), w związku z tym bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo jest on bardzo kaloryczny – łyżeczka sezamu ma 52 kcal (573 kcal/100g), a łyżka oleju sezamowego to aż 120 kcal (884 kcal/100 g).

  • Bogactwo wapnia i magnezu.

Sezam ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bogata zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wapń jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, gdyż bierze udział w krzepnięciu krwi i przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.

Sezam zawiera miedź – minerał bardzo istotny dla przeciwutleniającego się działania enzymów. Dzięki temu redukuje ból oraz opuchliznę, związane z zapaleniem stawów. Oprócz tego miedź wzmacnia naczynia krwionośne, kości i stawy.

  • Olej sezamowy działa przeciwbólowo.

Olej sezamowy posiada te same właściwości odżywcze, co nasiona sezamu. To bogactwo drogocennego cynku, który wspiera organizm w walce z przeziębieniem lub grypą. Polecamy stosowanie oleju sezamowego także w dolegliwościach bólowych. Sok ze startego imbiru należy zmieszać z taką samą ilością oleju sezamowego. Potem trzeba zamoczyć w mieszance bawełniane płótno i wcierać w bolące miejsce.

  • Jest źródłem błonnika.

Sezam, jako bogate źródło błonnika, wspomaga również prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit. Przede wszystkim błonnik ułatwia usuwanie z jelit resztek pokarmowych i przynosi ulgę w zatwardzeniach.

  • Wspiera obniżenie ciśnienia krwi.

Przede wszystkim olej sezamowy zawiera sezaminę i sezamolinę, które obniżają ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto pracę układu krwionośnego usprawniają nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo obniża poziom ciśnienia, zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

  • Ssanie oleju sezamowego.

Ponadto olej sezamowy przyczynia się do utrzymania higieny zębów i dziąseł. Ssanie tłuszczu lub płukanie nim jamy ustnej zmniejsza ilość bakterii, oczyszcza cały organizm z toksyn, wzmacnia dziąsła oraz chroni śluzówkę. Płukanie olejem sezamowym najlepiej jest przeprowadzać na czczo oraz przed snem. Łyżkę oleju trzymamy w ustach przez kilka minut – przeciskamy przez zęby oraz płuczemy gardło i całą jamę ustną. Po tym czasie tłuszcz należy wypluć, ponieważ to właśnie w nim znajdują się toksyczne substancje.

  • Zdrowie skóry.

Przede wszystkim stosowany na skórę działaj niczym krem z filtrem przeciwsłonecznym. Dodatkowo olej sezamowy pomaga zwalczyć infekcje skórne, zapewnia gładkie ciało, dogłębnie nawilża i zwalcza trądzik, spowalnia starzenie. Co więcej dzięki silnym przeciwutleniaczom, olej sezamowy zwalcza wolne rodniki, odpowiadające za efekty fotostarzenia między innymi przedwczesne zmarszczki, przebarwienia, utratę jędrności, pękające naczynka. Zawarty w oleju cynk zapewnia młody wygląd skórze. Cynk przywraca również elastyczność i gładkość skórze, a także redukuje powstawanie plam starczych.

  • Zdrowe włosy.

Jednym z zastosowań oleju sezamowego jest wykorzystanie go w celu opóźnienia siwienia włosów. Innym zastosowaniem jest wsparcie porostu włosów. Dodatkowo olej ten regularnie wcierany w skórę głowy sprawia, że włosy szybciej i gęściej rosną. Co więcej wykazano, że zawarte w oleju sezamowym kwasy tłuszczowe doskonale stymulują cebulki włosów i poprawiają ich kondycję – włosy są zregenerowane, a nowe wyrastają znacznie szybciej.

  • Olej sezamowy od zewnątrz.

Przede wszystkim właściwości olej sezamowego spowodowały, że znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce jako olejek do ciała, masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Co więcej wspaniale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa na również kondycję skóry rozgrzewając ją, odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.

  • Kulinaria.

Olej ten jest popularnym elementem kuchni azjatyckiej (np. kuchni chińskiej). Co więcej używany jest głównie do gotowania i sałatek. Nie nadaje się do smażenia.

Hummus

Składniki:
20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc),
10 dag pasty Tahiti,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
oliwa,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oleju sezamowego,
sól,
pieprz kajeński,
woda.

Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

Składniki:
łyżka oleju rzepakowego,
1,5 łyżeczki oleju sezamowego,
450 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka prażonych nasion sezamowych.

Przygotowanie: Po pierwsze nagrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Na gorącą już patelnię wlać olej rzepakowy i sezamowy, a następnie wrzucić cała fasolkę. Dobrze wymieszać, aby pokryła się olejem. Gotować, aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się gdzieniegdzie podrumieni, (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym, po czym przykryć i odstawić na 5 minut. Przełożyć do półmiska lub salaterki. Na koniec posypać prażonym sezamem.

Smacznego!!!

KUPU TUTAJ!!!

Nieprażony Sezam Czarny Olejowe Smaki znakomity jako dodatek do sałatek, surówek i deserów wspaniale doda kontrastuNieprażony Sezam Biały Olejowe Smaki znakomity jako dodatek do sałatek, surówek i deserów wspaniale doda kontrastuolej sezamowy 250ml Olejowe Smaki

Muszelki faszerowane zapieczone z serem i posypane koperkiem, polane przed podaniem zimnotłoczonym olejem Olejowe Smaki