Właściwości oleju sezamowego tłoczonego na zimno - Olejowe Smaki

Enter your keyword

Olej Sezamowy

Właściwości oleju sezamowego tłoczonego na zimno.

Olej sezamowy tłoczony jest z ziaren sezamu białego. Charakteryzuje się jasnym kolorem oraz delikatnie słodkim aromatem smaku sezamu.

Olej ten to bogactwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych: Omega-9 (ok. 42%) oraz Omega-6 (ok. 42%). Cennymi składnikami oleju sezamowego są również lignany (sezamol, sezamolina) oraz sterole roślinne (kampasterol, stygmasterol, beta-sitosterol). Olej sezamowy w swoim składzie zawiera mnóstwo minerałów, takich jak:
wapń – korzystny wpływ na stan kości, zębów; poprawia pracę mięśni i serca,
magnez – obniża poziom stresu,
fosfor – mocne kości, zęby; prawidłowe funkcjonowanie stawów,
potas – elektrolit – utrzymanie właściwej objętości płynów w organizmie,
sód – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
cynk – wzmacnia odporność oraz serce,
miedź – wzrost i prawidłowy rozwój organizmu, kluczowa rola przy tworzeniu się melaniny,
żelazo.

Ponadto olej ten to doskonałe źródło witamin:
B1 – prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca,
B2 – prawidłowe funkcjonowanie wzroku,
B3 – prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
B6, A, E
oraz kwasu foliowego – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka sezamu przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę, zachowują swoje cenne właściwości oleju sezamowego.

Olej sezamowy należy przechowywać w lodówce. Oleje w 100% naturalne, charakteryzuje wrażliwość na temperaturę, światło i powietrze. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Olej sezamowy tłoczony na zimno podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.

Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej. Stosowany do wielu potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich. W kuchni polskiej i ogólnie europejskiej, króluje jako dodatek do świeżych sałat w formie samodzielnej lub jako składnik dressingu.

Cenne właściwości oleju sezamowego po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie: przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien spożywać 2 łyżki dziennie.

Czy wiesz, że?

  • Niski indeks glikemiczny.

Sezam – podobnie jak siemię lniane i mak – na niski indeks glikemiczny (IG = 35), w związku z tym bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Sezam jest bardzo kaloryczny – łyżeczka sezamu ma 52 kcal (573 kcal/100g), a łyżka oleju sezamowego to aż 120 kcal (884 kcal/100 g).

  • Bogactwo wapnia i magnezu.

Sezam ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bogata zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wapń jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, gdyż bierze udział w krzepnięciu krwi i przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi.

Sezam zawiera miedź – minerał bardzo istotny dla przeciwutleniającego się działania enzymów. Dzięki temu redukuje ból oraz opuchliznę, związane z zapaleniem stawów. Oprócz tego miedź wzmacnia naczynia krwionośne, kości i stawy.

  • Olej sezamowy działa przeciwbólowo.

Olej sezamowy posiada te same właściwości odżywcze, co nasiona sezamu. To bogactwo drogocennego cynku, który wspiera organizm w walce z przeziębieniem lub grypą. Polecamy stosowanie oleju sezamowego także w dolegliwościach bólowych. Sok ze startego imbiru należy zmieszać z taką samą ilością oleju sezamowego. Potem trzeba zamoczyć w mieszance bawełniane płótno i wcierać w bolące miejsce.

  • Jest źródłem błonnika.

Sezam, jako bogate źródło błonnika, wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego oraz funkcjonowanie jelit. Błonnik ułatwia usuwanie z jelit resztek pokarmowych i przynosi ulgę w zatwardzeniach.

  • Wspiera obniżenie ciśnienia krwi.

Olej sezamowy zawiera sezaminę i sezamolinę, które obniżają ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto pracę układu krwionośnego usprawniają nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża poziom ciśnienia, zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

  • Ssanie oleju sezamowego.

Olej sezamowy przyczynia się do utrzymania higieny zębów i dziąseł. Ssanie tłuszczu lub płukanie nim jamy ustnej zmniejsza ilość bakterii, oczyszcza cały organizm z toksyn, wzmacnia dziąsła oraz chroni śluzówkę. Płukanie olejem sezamowym najlepiej jest przeprowadzać na czczo oraz przed snem. Łyżkę oleju trzymamy w ustach przez kilka minut – przeciskamy przez zęby oraz płuczemy gardło i całą jamę ustną. Po tym czasie tłuszcz należy wypluć, ponieważ to właśnie w nim znajdują się toksyczne substancje.

  • Zdrowie skóry.

Stosowany na skórę działaj niczym krem z filtrem przeciwsłonecznym. Olej sezamowy pomaga zwalczyć infekcje skórne, zapewnia gładkie ciało, dogłębnie nawilża i zwalcza trądzik, spowalnia starzenie. Dzięki silnym przeciwutleniaczom, olej sezamowy zwalcza wolne rodniki, odpowiadające za efekty fotostarzenia między innymi przedwczesne zmarszczki, przebarwienia, utratę jędrności, pękające naczynka. Zawarty w oleju cynk zapewnia młody wygląd skórze. Cynk przywraca również elastyczność i gładkość skórze, a także redukuje powstawanie plam starczych.

  • Zdrowe włosy.

Jednym z zastosowań oleju sezamowego jest wykorzystanie go w celu opóźnienia siwienia włosów. Innym zastosowaniem jest wsparcie porostu włosów. Olej ten regularnie wcierany w skórę głowy sprawia, że włosy szybciej i gęściej rosną. Wykazano, że zawarte w oleju sezamowym kwasy tłuszczowe doskonale stymulują cebulki włosów i poprawiają ich kondycję – włosy są zregenerowane, a nowe wyrastają znacznie szybciej.

  • Olej sezamowy od zewnątrz.

Właściwości olej sezamowego spowodowały, że znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce jako olejek do ciała, masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Wspaniale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa na kondycję skóry rozgrzewając ją, odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.

  • Kulinaria.

Olej ten jest popularnym elementem kuchni azjatyckiej (np. kuchni chińskiej). Używany jest głównie do gotowania i sałatek. Nie nadaje się do smażenia.

Hummus

Składniki:
20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc),
10 dag pasty Tahiti,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
oliwa,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka oleju sezamowego,
sól,
pieprz kajeński,
woda.

Fasolka szparagowa z sezamem po japońsku

Składniki:
łyżka oleju rzepakowego,
1,5 łyżeczki oleju sezamowego,
450 g świeżej fasolki szparagowej, opłukanej,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka prażonych nasion sezamowych.

Przygotowanie: Nagrzać dużą patelnię lub wok na średnim ogniu. Na gorącą już patelnię wlać olej rzepakowy i sezamowy, a następnie wrzucić cała fasolkę. Dobrze wymieszać, aby pokryła się olejem. Gotować, aż nabierze jasnozielonego koloru i lekko się gdzieniegdzie podrumieni, (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym, po czym przykryć i odstawić na 5 minut. Przełożyć do półmiska lub salaterki. Na koniec posypać prażonym sezamem.

Smacznego!!!