Olej Kokosowy - Olejowe Smaki

Enter your keyword

Olej Kokosowy

Olej Kokosowy tłoczony na zimno.

Olej kokosowy tłoczony jest z kopry kokosowej czyli z miąższu kokosa. Charakteryzują się białym, mlecznym kolorem i łagodnym smakiem.

Kokos posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami. Do nich zaliczamy: witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Olej z kokosa zawiera w sobie kwas laurynowy, którego zawartość wynosi ok. 49,3%. Wykazuje on działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe, co sprawia, że wspomaga leczenie różnych zakażeń. Antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do pielęgnacji skóry, zwalczania infekcji, wysypek i egzem. Przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Ciekawostka: kwas laurynowy w dużych ilościach znajduje się jedynie w kokosie oraz w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że miąższ kokosa przechodzi przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.

Olej kokosowy można przechowywać w lodówce, ale nie jest do warunek konieczny wpływający na jego trwałość. Olej trzymany w lodówce będzie miał konsystencję stałą, natomiast, gdy będzie znajdował się poza nią zmieni konsystencję na płynną. Oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Dzięki temu, że olej kokosowy jest nierafinowany, zachowuje więcej cennych składników odżywczych oraz ma charakterystyczny zapach i smak.

Olej kokosowy po otwarciu słoiczka, należy spożyć w przeciągu 4-5 miesięcy.

Dawkowanie: Zalecenie dla osoby dorosłej: 3 lub 4 łyżki dziennie.

Czy wiesz, że?

  • Olej kokosowy wspomaga walkę z groźnymi chorobami np. Alzheimerem, Parkinsonem czy padaczką.

Olej kokosowy można spożywać w małych ilościach profilaktycznie, aby zapobiec różnym chorobom ogólnoustrojowym i usprawnić pracę mózgu. Uważany jest za naturalny antybiotyk ze względu na obecność kwasu laurynowego i kaprylowego; jednak w przeciwieństwie do antybiotyków nie narusza naszej naturalnej flory bakteryjnej.

  • Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wchłanianie witamin, składników mineralnych i aminokwasów, a także poprawia koncentrację.
  • Olej łagodzi stany zapalne skóry przy takich chorobach, jak: opryszczka, egzema, grzybica, owrzodzenie.

Jedną z wielu zalet oleju kokosowego jest to, że jest to jedyny tłuszcz spożywczy, który nie powoduje wzrostu tkanki tłuszczowej, ale doprowadza do redukcji zbędnych kilogramów. Dzięki swoim unikalnym właściwościom olej kokosowy wspomaga proces spalania kalorii. Polecamy jest szczególnie tym osobom, które walczą na co dzień z nadwagą i otyłością. Olej kokosowy to produkt bardzo sycący, zaspokajający głód i zmniejszający apetyt. Regularne spożywanie oleju kokosowego zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami, co jest szczególnie ważne podczas prowadzonej diety odchudzającej. Spożycie oleju kokosowego zalecane jest jednak nie tylko osobom z nadwagą czy otyłością, ale również sportowcom i kulturystom.

  • Zdrowie i uroda.

Olej kokosowy może być stosowany podczas codziennych zabiegów kosmetycznych. Jako, że obfituje w kwasy tłuszczowe – ma silne działanie nawilżające, dzięki czemu stanowi wszechstronny kosmetyk. Wiele kobiet poznało jego zalety i od tej pory nie potrafi się bez niego obyć. Stosować go można do codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Posługując się samodzielnie bez żadnych dodatków lub w połączeniu z gotowymi już kosmetykami, np. kremami czy odżywkami. Olej kokosowy sprawdza się idealnie w formie maseczki na twarz lub na włosy. Doskonale nawilży i wzmocni włosy oraz skórę głowy, nie pobudzając przy tym do aktywniejszej pracy gruczołów łojowych. Olej kokosowy stosowany na trądzik może doprowadzić do złagodzenia stanu zapalnego skóry i zmniejszenia skłonności do tego typu zmian. Olejowanie włosów olejem kokosowym sprawi, że będą one posiadały większą objętość i uniesienie u nasady. Olej kokosowy można stosować jako balsam do ust i ciała – szczególnie w przypadku, suchej i spierzchniętej skóry. Doskonale sprawdzi się jako olejek do masażu. Olej sprawdzi się również jako środek łagodzący otarcia skóry, np. od pieluchy lub oparzeń słonecznych. W połączeniu z solą himalajską/cukrem brązowym/zmieloną kawą może zostać wykorzystany jako peeling do ciała.
Na bazie oleju kokosowego możemy wykonać samodzielnie wybielającą pastę do zębów. Wystarczy połączyć olej kokosowy z sodą oczyszczoną, ksylitolem, sproszkowanymi skorupkami jaj i miętowym olejkiem eterycznym. W ten sposób uzyskujemy naturalną i skuteczną w działaniu pastę wybielającą do codziennego stosowania.

  • Kulinaria

Olej kokosowy stanowi zdrowszy i bardziej dietetyczny zamiennik innych olejów roślinnych lub zwierzęcych stosowanych w kuchni. Olej z kokosa warto też dodawać do różnego rodzaju napojów. Przykładowo do smoothie, kawy, herbaty, koktajli, aby zyskały one bardziej kokosowy smak, ale również więcej wartości odżywczych. Olej ten sprawdza się idealnie do smażenia i pieczenia różnych potraw, np. naleśników, placków czy babeczek. Jest to idealny zamiennik masła.
Olej kokosowy jest termostabilny, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy smażeniu w bardzo wysokich temperaturach. Stabilność tę określa wysoka temperatura dymienia oleju kokosowego wynosząca ok. 200oC, co ogranicza ryzyko przypalenia smażonej potrawy.

Batoniki kokosowe Bounty (ok. 10 batoników)

Składniki:
200 g wiórków kokosowych,
50 ml mleka kokosowego (gęstego),
50 g oleju kokosowego,
1/2 łyżeczki wanilii,
3 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Jako polewę stosujemy:
3 łyżki oleju kokosowego,
5 łyżek kakao,
2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:
Olej kokosowy i mleko rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe, wanilię oraz słód i mieszamy. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy stwardnieje formujemy batony/kulki. W osobnym garnku przygotowujemy z kolei masę czekoladową, rozpuszczając olej kokosowy ze słodem i kakao. Na papier wykładamy uformowane batony/kulki kokosowe i polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Placuszki z banana i siemienia lnianego z olejem kokosowym

Składniki:
banan,
jajko,
szczypta cynamonu,
łyżka siemienia lnianego (zblendowany),
łyżka oleju kokosowego.

Do dekoracji: borówki amerykańskie, truskawki, grecki jogurt, miód lub syrop z agawy.

Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Mieszamy z jajkiem, cynamonem i siemieniem lnianym. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy po łyżce masy na patelnię. Placuszki jemy z ulubionymi owocami i jogurtem. Smacznego!!!

Szarlotka z olejem kokosowym i bitą śmietaną