Dzienną dawkę witaminy E otrzymujemy zwykle wraz z pożywieniem, dlatego objawów E – awitaminozy na ogół się nie obserwuje.
Dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę E zależy od wieku, płci, stanu zdrowia organizmu, prowadzonego trybu życia i zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Waha się w granicach od 10 do 25 mg. Przyjmuje się, że dla mężczyzn jest to 10 mg/dzień a dla kobiet 8 mg/dzień, przy czym w okresie ciąży i laktacji zalecane dawki są większe i wynoszą odpowiednio 12 i 11 mg/dzień.
Przeprowadzone badania wskazują, że prawidłowa suplementacja witaminą E wpływa korzystnie między innymi na zmniejszenie ryzyka wystąpienia u kobiet nowotworówpiersi. Może przyczyniać się do obumierania komórek nowotworowych raka prostaty. Przy czym suplementacje należy prowadzić z wykorzystaniem wszystkich tokferoli i tokotrienoli a dla zapewnienia ich jak największej biodostępności niezbędnym jest dodanie do diety odpowiednich tłuszczy roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Należy pamiętać, że α-Tokoferol jest wchłaniany z pożywienia w jelicie cienkim (od 20 do 70 % zawartości w diecie). Następnie w wątrobie ulega związaniu z β-lipoproteinami i jest dalej transportowany przez układ krwionośny do komórek i tkanek. Niestety w trakcie pełnienia swoich funkcji biologicznych witamina E jest stopniowo zużywana, dlatego jej ilość musi być ciągle uzupełniana.
Witamina E z uwagi na swój lipofilowy charakter dość łatwo przenika przez naskórek, dzięki czemu wbudowuje się w cement międzykomórkowy, zapewniając tym samym odżywienie i poprawę elastyczności skóry z uwagi, na co jest ona częstym składnikiem różnorodnych produktów kosmetycznych.