Współpraca z Uniwersytetem w Białymstoku
Dnia 14 grudnia 2021 w siedzibie Uniwersytetu w Białymstoku podpisano umowę o współpracy. Firma Olejowe Smaki rozpoczyna współpracę z Wydziałem Chemii Uniwersytetu w Białymstoku. Niewątpliwie początkiem działań nad współpracą, były studia doktoranckie Anny Gorlewskiej-Pietluszenko. Podczas których, w okresie dwóch lat pracowała nad produktami Olejowych Smaków.
Uroczyste podpisy złożyli Dziekan Uniwersytetu w Białymstoku prof. dr hab. Joannę Karpińską oraz Pan Artur Pietluszenko reprezentujący firmę Olejowe Smaki. Współpraca będzie dotyczyła działalności w zakresie naukowo-badawczym. Zespół naukowców, profesjonalny sprzęt i wyposażenie – to tylko część atutów, które posiada Uniwersytet w Białymstoku. Pragniemy dzielić się nie tylko efektem naszej pracy w postaci produktów, ale również przyczynić się do szerzenia rzetelnej „olejowej wiedzy”, oraz przełożenia tej wiedzy na praktykę codzienną, tak aby w naturalny sposób wspierać nasz organizm.
Serdeczne podziękowania kierujemy do dr hab. Agnieszki Z. Wilczewskiej, za zaufanie i wiarę w sukces Olejowych Smaków, dr hab. Piotra Wałejki za działanie, wsparcie i motywację oraz Pani Dziekan prof. dr hab. Joannę Karpińską za udzielenie wsparcia w zakresie konsultacji i doradztwa naukowo – technicznego ze strony Wydziału Chemii Uniwersytetu w Białymstoku.
Dołożymy wszelakich starań aby, wymiana wiedzy i doświadczenia miała wpływ na jakość produktów i informacji na temat olejów tłoczonych na zimno, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin takich jak witamina A, D, E i K.