Enter your keyword

Po co łączyć olej lniany w paście budwigowej ?

Po co łączyć olej lniany w paście budwigowej ?

Po co łączyć olej lniany w paście budwigowej ?

Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3 dla zdrowia człowieka i dokonała podziału kwasów tłuszczowych na: nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa. Połączenie oleju lnianego oraz białego sera sprawia, że wiązania nienasyconych kwasów tłuszczowych stają się bardziej stabilne i nie rozpadają się tak szybko równocześnie zawarty w twarogu aminokwas L- cysteina, który łączy się z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju lnianym i tym samym tworzy produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm. Dzięki temu połączeniu można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Wraz z dobrym pożywieniem wielu chorym powracają siły i chęci do życia, witalność oraz determinacja by odzyskać zdrowie.

 

Składniki na pastę budwigową

  • 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki,
  • około 125g odtłuszczonego twarogu,
  • 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać),
  • składniki dodatkowe, w zależności od preferencji smakowych: miód, wanilia, cynamon, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, bazylia, mięta, pokrzywa, orzechy włoskie, ananas, banan, wiśnie, porzeczki.

 

Wykonanie:

Do blendera  dodajemy 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki, 2-3 łyżki kefiru, szczyptę: kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dokładamy pierwszą porcję sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy następną porcję sera i podobnie miksujemy. Gotowy ser ma być jednolity (bez grudek). Powinien przypominać serek homogenizowany. Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Olej lniany jest skarbnicą Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikanie cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem autorki: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.

 

Pasta dr Budwig może być łączona z łosiem, szynką parmeńską lub z owocami czekoladą, wszystko zależy od naszych preferencji. Ważne jest, aby wybierać produkty naturalne i dobre jakościowo.

2 komentarze

  1. Nie dostałam odtłuszczonego twarogu, czy pełnotłusty można też używać do pasty dr. Budwig

    Krystyna
    sty 9, 2024 Odpowiedz
    • Dzień dobry Pani Krystyno,

      Przepraszam, że usiała Pani trochę czekać, ale byłam na urlopie. Twaróg chudy jest lżejszy, a ponieważ pasta budwigowa polecana jest dla osób z poważnymi schorzeniami, twaróg chudy jest bardziej lekkostrawny. Ja korzystam również z twarogu półtłustego, osobiście wówczas mam bogatszy smak i czuję, że się najadłam. Sporadycznie korzystam z twarogu pełnotłustego, dla mnie w połączeniu z olejem lnianym jest znów zbyt tłusty. Mam nadzieję, że podpowiedziałam.

      OlejoweSmakiSklep
      sty 16, 2024 Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *