Po co łączyć olej lniany w paście budwigowej ?
Po co łączyć olej lniany w paście budwigowej ?
Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3 dla zdrowia człowieka i dokonała podziału kwasów tłuszczowych na: nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa. Połączenie oleju lnianego oraz białego sera sprawia, że wiązania nienasyconych kwasów tłuszczowych stają się bardziej stabilne i nie rozpadają się tak szybko równocześnie zawarty w twarogu aminokwas L- cysteina, który łączy się z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju lnianym i tym samym tworzy produkt bardzo silnie oddziałujący na organizm. Dzięki temu połączeniu można zapobiegać i odwracać wiele negatywnych objawów chorobowych. Wraz z dobrym pożywieniem wielu chorym powracają siły i chęci do życia, witalność oraz determinacja by odzyskać zdrowie.
Składniki na pastę budwigową
- 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki,
- około 125g odtłuszczonego twarogu,
- 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać),
- składniki dodatkowe, w zależności od preferencji smakowych: miód, wanilia, cynamon, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, bazylia, mięta, pokrzywa, orzechy włoskie, ananas, banan, wiśnie, porzeczki.
Wykonanie:
Do blendera dodajemy 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki, 2-3 łyżki kefiru, szczyptę: kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dokładamy pierwszą porcję sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy następną porcję sera i podobnie miksujemy. Gotowy ser ma być jednolity (bez grudek). Powinien przypominać serek homogenizowany. Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Olej lniany jest skarbnicą Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikanie cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem autorki: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.
Pasta dr Budwig może być łączona z łosiem, szynką parmeńską lub z owocami czekoladą, wszystko zależy od naszych preferencji. Ważne jest, aby wybierać produkty naturalne i dobre jakościowo.
Nie dostałam odtłuszczonego twarogu, czy pełnotłusty można też używać do pasty dr. Budwig
Dzień dobry Pani Krystyno,
Przepraszam, że usiała Pani trochę czekać, ale byłam na urlopie. Twaróg chudy jest lżejszy, a ponieważ pasta budwigowa polecana jest dla osób z poważnymi schorzeniami, twaróg chudy jest bardziej lekkostrawny. Ja korzystam również z twarogu półtłustego, osobiście wówczas mam bogatszy smak i czuję, że się najadłam. Sporadycznie korzystam z twarogu pełnotłustego, dla mnie w połączeniu z olejem lnianym jest znów zbyt tłusty. Mam nadzieję, że podpowiedziałam.