Pieczone jabłko z olejem sezamowym Olejowe Smaki i miodem
Pieczone jabłko z olejem sezamowym Olejowe Smaki i miodem
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki malin mrożonych z własnej spiżarni
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego tłoczonego na zimno Olejowe Smaki
Z jabłka odcinamy „czapkę” na jego 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. Do środka wkładamy 1 łyżeczkę miodu, maliny oraz 1 łyżeczkę sezamu. Jabłko zamykamy i delikatnie nakłuwamy szpikulcem dzięki czemu nie będzie pękać podczas pieczenia. Jabłko pieczemy od 15 do 40 min. w zależności od wielkości jabłka w temperaturze nie większej niż 150 oC. Za wysoka temperatura może spowodować pękanie jabłka. Po ostudzeniu polewamy jabłka łyżeczką oleju sezamowego Olejowe Smaki.