Przepis na kurczaka pieczonego z imbirem i olejem rzepakowym Olejowe Smaki
Przepis na Kurczaka pieczonego z imbirem i olejem rzepakowym Olejowe Smaki
Kurczak pieczony z imbirem w oleju rzepakowym Olejowe Smaki
- 6 udek kurczaka
• 1 bulwa imbiru średniej wielkości
• 150 ml oleju rzepakowego Olejowe Smaki
• sól
• pieprz
Obieramy imbir i ścieramy na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Olej podgrzewamy na niewielkim ogniu i smażymy imbir przez 2-3 min, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy rondel z ognia, odsączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem na którym smażył się imbir i pieczemy 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na kurczaku wysmażony imbir (na skórce) i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty, zroszonej resztą oleju.