Enter your keyword

Przepis na kurczaka pieczonego z imbirem i olejem rzepakowym Olejowe Smaki

Przepis na kurczaka pieczonego z imbirem i olejem rzepakowym Olejowe Smaki

Przepis na Kurczaka pieczonego z imbirem i olejem rzepakowym Olejowe Smaki

Kurczak pieczony z imbirem w oleju rzepakowym Olejowe Smaki

  • 6 udek kurczaka
    • 1 bulwa imbiru średniej wielkości
    • 150 ml oleju rzepakowego Olejowe Smaki
    • sól
    • pieprz

Obieramy imbir i ścieramy na tarce. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Olej podgrzewamy na niewielkim ogniu i smażymy imbir przez 2-3 min, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy rondel z ognia, odsączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem na którym smażył się imbir i pieczemy 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na kurczaku wysmażony imbir (na skórce) i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty, zroszonej resztą oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *