Olej z Ostropestu - Olejowe Smaki

Enter your keyword

Olej z Ostropestu

Olej z Ostropestu tłoczony na zimno.

Olej ostropestowy tłoczony jest z ziaren ostropestu plamistego, charakteryzuje się jasnym, słomkowym kolorem i wyrazistym, delikatnie ziołowym smakiem.

Oprócz witaminy E, K i C, posiada w swym składzie między innymi garbniki, białka, cukry, tłuszcze, fitosterole i minerały.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka ostropestu plamistego przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości. Olej ostropestowy należy przechowywać w lodówce. Oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Olej ostropestowy tłoczony na zimno podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.

Olej ostropestowy może być dodatkiem wielu smacznych i oryginalnych dań. Może być towarzyszem porannych owsianek, musli, sałat, jak i kanapek. Może być ciekawym dodatkiem do grillowanych warzyw lub makaronów. Można z niego zrobić winegret do sałatki, stosować go jako bazę do sosów lub spożywać bezpośrednio po łyżeczce. Warto zaznaczyć, że olej ostropestowy dodajemy do potrawy po jej przygotowaniu.

Olej ostropestowy po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie: Zaleca się stosować go 3 x dziennie po łyżeczce, na 30 minut przed zjedzeniem posiłku.

Czy wiesz, że?

  • Olej z ostropestu wspomaga naturalne funkcje wątroby i odtruwa organizm.

Pomaga odbudować komórki wątroby, a także wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, które są przez nią przetwarzane. Uznawany jest za skuteczny i naturalny lek na odwrócenie szkodliwych skutków spożywania zawartej w żywności chemii. Niszczących konsekwencji spożywania alkoholu, wypitych z wodą metali ciężkich, a także wszelkich zanieczyszczeń z powietrza, którymi oddychamy. Olej z ostropestu plamistego to kluczowa substancja zalecana alkoholikom i osobom chorym przewlekle, wspomaga też leczenie wirusowych zapaleń wątroby.

  • Pomoc w zapobieganiu i kontrolowaniu cukrzycy.

Zawarta w ostropeście sylimaryna – jedna z frakcji flawonoidów, wraz z konwencjonalnymi metodami leczenia, pomaga w kontroli objawów cukrzycy, a dokładniej glikemii. Badania wskazują, że niezwykle cenne działanie, znajdujących się w ostropeście przeciwutleniaczy, wyraźnie zmniejsza poziom glukozy we krwi u pacjentów z opornością na insulinę.

  • Pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i obniżaniu poziomu cholesterolu.

Jak wykazały liczne doświadczenia ostropest plamisty skutecznie powstrzymuje rozwój stanów zapalnych uznawanych za jedne z głównych przyczyn chorób serca. Pomaga również obniżyć wysoki poziom cholesterolu, poprzez oczyszczenie krwi i zapobieganie uszkodzeniom tętnic.

  • Zapobiega kamicy żółciowej.

Ponieważ wątroba i inne narządy trawienne, takie jak pęcherzyk żółciowy, trzustka, jelita i nerki ściśle ze sobą współpracują, zapobieganie chorobom wątroby pomaga również zapobiec w powstaniu kamieni żółciowych i nerkowych.

  • Pomaga przy bólach głowy.

Ostropest może być z powodzeniem stosowany w celu złagodzenia bólów głowy typu migrenowego, a także uciążliwych objawów choroby lokomocyjnej i morskiej.

  • Detoksykuje po zatruciu grzybami.

W medycynie ludowej na przestrzeni wielu wieków ostropest plamisty stosowany był jako jedno z głównych antidotów na zatrucie grzybami. Współczesne badania wykazały, że wyciąg z ostropestu bardzo skutecznie neutralizuje toksyny pochodzące z grzybów. Największą skuteczność zauważa się gdy podaje się go w ciągu kilku – kilkunastu minut po spożyciu. Również, gdy podaje się go w ciągu 24 godzin po zatruciu znacznie zmniejsza się ryzyko silnego uszkodzenia wątroby.

  • Wspomaga leczenia otyłości.

Warto pamiętać, że wątroba oczyszcza krew i poprawia metabolizm tłuszczu w organizmie. Natomiast zawarte w ostropeście sylimaryny wyraźnie zwiększają efektywność funkcji metabolicznych wątroby, dzięki czemu złogi tłuszczowe mogą być metabolizowane znacznie szybciej. Regularne przyjmowanie ostropestu pozwala zatem przynosić znacznie szybsze rezultaty w codziennym odchudzaniu.

  • Skóra i włosy.

Olej z ostropestu jest znany ze zbawiennego wpływ na skórę. Używany jest najczęściej do zwalczania stanów alergicznych skóry typu atopowego, oparzeń i trudno gojących się ran. Ma silne działanie odkażające, przeciwzapalne i regeneracyjne. Olej ten ze względu na obecność witaminy C i K, a także polifenoli zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Spożywanie oleju ostropestowego zmniejsza więc ilość wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się i pogorszenie kondycji włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawartość kwasu linolenowego sprawia, że jest szczególnie zalecany do włosów bardzo suchych. Dodać możemy łyżeczkę tego oleju do odżywki do włosów, którą zwykle stosujemy (na około godzinę).

  • Ostropest plamisty na zmarszczki.

Olej z ostropestu jest stosowany w preparatach przeciwzmarszczkowych. Głównie maseczki i kremy do twarzy, balsamy do ciała, serum do twarzy.Jak go stosować? Codziennie rano, dosłownie kilka kropli oleju wmasować w lekko wilgotną skórę twarzy. Można go wymieszać z kremem, wzbogacając jego właściwości pielęgnacyjne.

  • Inne zastosowania:
    • olej z ostropestu może być też stosowany zewnętrznie na: oparzenia, do leczenia trudno gojących się ran, egzemy, rumienia, nadmiernego rogowacenia skóry, do hamowania procesów ropnych, objawów alergii atopowej i kontaktowej;
    • działa przeciwzapalnie i łagodząco – sylimaryna zawarta w ostropeście sprawia, że olej z ostropestu można stosować do łagodzenia objawów zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł, gardła czy krtani.
  • Kulinaria

Olej z ostropestu w zasadzie możemy łączyć z wieloma potrawami. Świetnie sprawdzi się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do porannego śniadania, np. maczając w nim świeży chleb.

Masło bakłażanowe z olejem z ostropestu
Składniki:
1 średni bakłażan
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 łyżka oleju z ostropestu
czosnek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Bakłażana myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą i pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 45 minut, tak aby był miękki. Studzimy, wyjmujemy łyżką miąższ i odsączamy na sitku. Potem wszystko idzie już błyskawicznie. Wszystkie składniki oprócz oleju blendujemy, doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy olej z ostropestu, mieszamy i gotowe! Smacznego!