Olej z czarnuszki tłoczony na zimno
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno Olejowe Smaki
Używany jest na zimno, jako dodatek do sałatek czy zimnych przekąsek. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno dodaje potrawom specyficznego, korzennego smaku. Ponadto nadaje się także do picia – profilaktycznie jako naturalny i wartościowy suplement diety. Już łyżeczka oleju dziennie dostarcza organizmowi mnóstwa odżywczych i leczniczych składników! Znalazł również zastosowanie w kosmetyce, m.in. na włosy, twarz, ciało czy paznokcie. Chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi oraz łagodzi podrażnienia.
Zdrowie !!!
Astma i alergie
Czarnuszka ma działanie przeciwzapalne, przez co pozwala zmniejszyć częstotliwość astmy i innych chorób alergicznych. Dodatkowo wspiera ona układ odpornościowy i chroni nas przed chorobami autoimmunologicznymi. Dlatego regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – jest świetnym antyhistaminikiem.
Pomoże uporać się z anemią.
Regularnie spożywany olej z czarnuszki tłoczony na zimno podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi co zostało wykazane w wielu badaniach.
Działanie przeciwpasożytnicze.
Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych.
Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki.
Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania.
W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.
Pomaga pozbyć się nadciśnienia
Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.
Działa przeciwwrzodowo na żołądek.
Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Dlatego przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Wspomaga terapie nowotworową
Wspomaga leczenie nowotworów takich jak: białaczka, nowotwór okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Ponadto ważne jest to, że czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.
Ma działanie antycukrzycowe.
Reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych odpowiedzialnych za produkcję insuliny.
Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki.
Czarnuszka chroni te dwa ważne narządy przed szkodliwymi czynnikami takimi jak metale cieżkie, ksenobiotyki (np. leki) oczyszcza ustrój z toksyn.
Chroni przed osteoporozą.
Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.
Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy.
Zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie.
Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy.
Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, pomocna przy menopauzie. Dlatego dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.
Uroda !!!
Przyspiesza gojenie się ran.
Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.
Pomaga opanować zmiany skórne.
Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.
Doskonała na problemy z włosami.
Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
Kulinaria !!!
Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. Dlatego właśnie nadaje potrawom korzenny smak. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp.
Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 0C.
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki
- 2 garści ruccoli
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 duży pomidor
- 2 szalotki
- ser kozi (głównie do smaku)
- 1 łyżeczka nasion chia
sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem
Jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, dodatkowo szkodząc naszemu organizmowi. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go olejem nierafinowanym – produktem, który przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych. |
Dawkowanie:
Osobom dorosłym zaleca się spożywanie łyżeczki oleju z czarnuszki – 2 razy dziennie przed posiłkiem. Dzieciom podajemy 1/4 łyżeczki – 2 razy dziennie.