Olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest nazywany “oliwką północy”.
Zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E (pełniącą role ochronną błon komórkowych) z dostępnych na rynku oleji roślinnych.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ( omega 9) ok. 60%, linolowy ok. 20 % ( omega 6 ) i linolenowy 10 % (omega 3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.
W oleju rzepakowym NNKT występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Zdrowie!!!
- przeciwdziała miażdżycy
- zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego
- łagodzi stany zapalne oraz obniża krzepliwość krwi
- łagodzi objawy choroby zapalenia stawów
- jak większość olejów tłoczonych “na zimno”, reguluje przemianę materii
- pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K)
- wspomaga leczenie choroby wieńcowej serca, łuszczycy i zapalenia stawów
Co się zmieniło w procesie otrzymywania oleju?
Obecnie olej otrzymuje się z nasion tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego. Nie zawierają one kwasu erukowego, mają też dziesięciokrotnie mniej niż kiedyś szkodliwych substancji (glukozynolanów).
Dawkowanie:
Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe Omega-3 wynosi 2 łyżeczki oleju rzepakowego zimno tłoczonego.
Dla zachowania optymalnych wartości zdrowotnych i kulinarnych należy przechowywać go w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
białko 0 g
węglowodany, w tym: 0 g
cukry 0 g
sól 0 g
tłuszcz, w tym:
kwasy tłuszczowe
nasycone 10 g
kwasy tłuszczone
jednonienasycone 60 g
kwasy tłuszczowe
wielonienasycone 30 g
cholesterol 0 g
Kulinaria!!!
Oprócz właściwości leczniczych, ze względu na walory smakowe, zyskuje uznanie w branży spożywczej. Wykorzystywany do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki, ryby, racuchy i inne. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.
Jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, dodatkowo szkodząc naszemu organizmowi. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go olejem nierafinowanym – produktem, który przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.
|
Przepisy z wykorzystaniem Oleju Rzepakowego tłoczonego na zimno
Makaron z kurczakiem
- 1 pierś z kurczaka
- 1 brokuł
- 30 dag pieczarek
- 1 opakowanie makaronu
- 1 cebula biała lub czerwona
- 1 szklanka śmietany 18%
- olej rzepakowy Olejowe Smaki
- sól
- pieprz czarny mielony
- pomidorki koktajlowe, np. Koralik
Sposób przygotowania:
Makaraon gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Po ugotowaniu odsączamy z wody i przekładamy do garnka. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy wszystko na oleju rzepakowym Olejowe Smaki. Wszystkie te składniki dodajemy do makaronu i mieszamy dodając śmietanę. Całość chwilę podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając i dodając do smaku sól oraz pieprz.
Danie po ułożeniu na talerzu dekorujemy pomidorami koktajlowymi.
Sos do sałatek:
- 4 łyżki oleju rzepakowego Olejowe Smaki
- 1 łyżeczkę ziół do sałatek (bazylia, oregano itp. wedle uznania)
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczyptę soli
Śródziemnomorska sałatka w minutkę
- pomidor
- 1 ogórek kiszony
- 5 oliwek
- 2 rzodkiewki
- 1 łyżka oleju rzepakowego Olejowe Smaki
- czosnek granulowany
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Warzywa kroimy według własnych upodobań. Polewamy olejem, doprawiamy, mieszamy i gotowe.
Sos do sałatek z musztardą i olejem rzepakowym
- Składniki
- 60ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1-2 cytryn
- 60g musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- 0,45l oleju rzepakowego
- sól
Do wysokiego pojemnika wlewamy ciepłą wodę, sok z cytryny, musztardę. Wsypujemy cukier i sól. Wyciskamy czosnek i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na koniec powoli wlewamy olej, cały czas miksując. Gotowy sos rozlewamy do słoiczków.
Mój absolutny faworyt.