Enter your keyword

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i przy okazji pragnie stosować lekkostrawne produkty.

Właściwości  wynikają z kombinacji nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdziemy w składzie oleju z pestek dyni.

 

Zdrowie!!!

1.Zwalczanie pasożytów jelitowych

Olej z pestek dyni jest tradycyjnie stosowany w zwalczaniu pasożytów jelitowych.

Jeżeli podejrzewasz taki problem u siebie, pamiętaj by skonsultować się z odpowiednim lekarzem.

2.Cholesterol i choroby układu krążenia

Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol obniżając jego wchłanianie w potrawach. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może bardzo korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.

3.Zwalczanie artretyzmu

Spożywanie oleju z pestek dyni bardzo korzystnie wpływa na twoje stawy. Wysoki poziom antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych w oleju z pestek dyni pomaga zmniejszać stan zapalne u osób cierpiących na artretyzm.

4.Cynk dla wsparcia wielu funkcji organizmu

Nasiona dyni są bogatym źródłem cynku, którego zawartość w 100 g wynosi w przedziale 6-10 mg. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla organizmu z bardzo wielu powodów, w szczególności odgrywa rolę w zakresie utrzymania odporności, wzrostu i podziału komórek, spokojnego snu, dobrego nastroju, a także zmysłu smaku i węchu, dobrego widzenia, zdrowia skóry, oraz regulacji insuliny i funkcji seksualnych u mężczyzn.

5.Olej dla dziecka

Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu u dzieci.

6.Olej z pestek dyni dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego

Wśród niezliczonej ilości zastosować oleju z pestek dyni jest także pomoc w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Wielu ludzi wyraźne zauważa zmniejszenie objawów tej przykrej dolegliwości.

7.Korzyści dla kobiet po menopauzie

Olej z pestek dyni jest bogaty w naturalne fitoestrogeny. Badania sugerują, że mogą one powodować znaczny wzrost dobrego „cholesterolu HDL”, wraz ze spadkiem ciśnienia krwi, zmniejszeniem uderzeń gorąca, bólów głowy, bólów stawów i innych objawów menopauzy. Właściwości te są szczególnie istotne dla kobiet wchodzących w okres przekwitania.

8.Spokojny sen

Nasiona dyni są bogatym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który organizm przetwarza w serotoninę, a ta z kolei przekształca się w melatoninę, czyli tzw. „hormon snu”. Dzięki temu, jedzenie pestek dyni na kilka godzin przed snem może być szczególnie korzystne dla zapewnienia organizmowi właściwego poziomu tryptofanu, potrzebnego do produkcji serotoniny i melatoniny. Tym samym pozwoli to lepiej i spokojniej zasnąć.

 

Na co może pomóc olej z pestek dyni?

  • poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego
  • ochroni przed i wspomoże w walce z infekcjami układu moczowego
  • ustabilizuje poziom cholesterolu
  • ochroni przed pasożytami różnego typu i pomoże się ich pozbyć
  • działa wzmacniająco i poprawia kondycję

 

Uroda!!!

  1. Nawilża skórę, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki

Olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Kolejną z jego zalet jest wspieranie kuracji antycellulitowych. Ponadto pomoże uporać się z bliznami – w tym z rozstępami. Ze względu na ciemną oraz intensywną barwę, która może przyczynić się do zabarwienia skóry, przed użyciem lepiej go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego, jasnego oleju.

  1. Zapobieganie wypadaniu włosów

Niektórzy specjaliści od tradycyjnych metod pielęgnacji rekomendują nakładanie oleju z pestek dyni bezpośrednio na skórę głowy. Jeżeli jednak nie chcesz posiadać głowy pofarbowanej na zielono.

  1. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Jest polecany do cery suchej, pękającej, łuszczącej się.

Kulinaria!!!

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno w kuchni znajduje zastosowanie do bezpośredniego spożycia na zimno zarówno do potraw i produktów słonych (sałatki, surówki, sosy, dipy, dodatek do chleba, sera białego, ugotowanych jajek i warzyw) jak i słodkich deserów zwłaszcza serników i lodów waniliowych. Najzdrowszy jest spożywany na zimno, nie należy na nim smażyć ani gotować.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno charakteryzuje się zielono-brązową barwą, charakterystycznym dla pestek z dyni zapachem i lekko przypominającym orzechy smakiem.

Salsa pomidorowa z olejem z pestek dyni
  • 2 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • sól, pieprz

 

Lody waniliowe polane olejem z pestek dyni
  • 1 opakowanie dobrej jakości lodów waniliowych
  • garść świeżych malin (poza sezonem można użyć mrożonych)
  • 4 łyżki stołowe Oleju z pestek dyni Olejowe Smaki (po 1 łyżce na osobę)
  • kilka listów świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE: Lody dzielimy na porcje i wkładamy do salaterek deserowych – powyżej składniki podane dla 4 osób. Posypujemy je malinami i polewamy olejem z pestek dyni. Na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

Jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, dodatkowo szkodząc naszemu organizmowi. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go olejem nierafinowanym – produktem, który przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

 

Dawkowanie oleju z pestek dyni:

Zaleca się regularne dawkowanie oleju z pestek dyni – dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *