Olej z Pestek Dyni - Olejowe Smaki

Enter your keyword

Olej z Pestek Dyni

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej dyniowy tłoczony jest pestek dyni bezłuskowej. Charakteryzuje się ciemnym zielono-brązowym kolorem, charakterystycznym dla pestek z dyni zapachem i lekko przypominającym orzechy smakiem. Olej z pestek dyni, przez niektórych nazywany ,,zielonym złotem’’ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 i Omega-6. Jest lekkostrawny ze względu na kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych. Kwasy tłuszczowe są niezwykle istotne dla naszego organizmu, ponieważ są potrzebne do budowy witaminy D, ścianek komórkowych oraz hormonów.
Warto zaznaczyć, że są w nim obecne witaminy: A, E, B1, B2, C, niacyna, piroksen, witamina H. Zawiera minerały: żelazo (składnik hemoglobiny), fluor (tworzy układ kostny), jod (niezbędny do produkcji hormonów tarczycy). Jak również: potas (odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu), wapń (mocne kości, zęby oraz prawidłowa krzepliwość krwi), magnez (stabilizuje pracę układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek), sód (elektrolit, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego), fosfor (zdrowe i mocne kości), selen (odporność i prawidłowa praca tarczycy), cynk (piękne włosy).

Tłoczony na zimno – co oznacza, że pestki dyni przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest  to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.

Olej dyniowy należy przechowywać w lodówce. Oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Olej dyniowy tłoczony na zimno podajemy tylko i wyłącznie na zimno! Nie nadaje się do obróbki termicznej (podgrzewania ani smażenia), ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy dla naszego organizmu.

Olej z pestki dyni może być dodatkiem wielu smacznych i oryginalnych dań. Znajduje zastosowanie do bezpośredniego spożycia na zimno do potraw i produktów słonych (sałatki, surówki, sosy, dodatek do chleba, sera białego, ugotowanych jajek i warzyw). Stosować możem go również do słodkich deserów zwłaszcza serników i lodów waniliowych.

Olej dyniowy po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy.

Dawkowanie: 2 x dziennie po jednej łyżeczce. Nie należy spożywać oleju w trakcie posiłku ani tuż po nim – trzeba odczekać przynajmniej pół godziny po posiłku. Warto stosować olej z pestek dyni rano i wieczorem – zapewni to jeszcze lepsze efekty.

Czy wiesz, że?

  • Cholesterol i choroby układu krążenia.

Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol obniżając jego wchłanianie w potrawach. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może bardzo korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka choroby serca.

  • Nieocenione źródło cynku.

Nasiona dyni są bogatym źródłem cynku, którego zawartość w 100g wynosi w przedziale 6-10 mg. Pierwiastek ten jest bardzo ważny dla organizmu z bardzo wielu powodów. W szczególności odgrywa rolę w zakresie utrzymania odporności, wzrostu i podziału komórek, spokojnego snu, dobrego nastroju. Wspomaga także zmysły smaku i węchu, dobrego widzenia, zdrowia skóry, oraz regulacji insuliny i funkcji seksualnych u mężczyzn.

  • Olej z pestek dyni dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Wśród niezliczonej ilości zastosować oleju z pestek dyni jest także pomoc w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Wielu ludzi wyraźne zauważa zmniejszenie objawów tej przykrej dolegliwości.

  • Spokojny sen.

Nasiona dyni są bogatym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który organizm przetwarza w serotoninę. Serotonina natomiast przekształca się w melatoninę, czyli tzw. „hormon snu”. Dzięki temu, jedzenie pestek dyni na kilka godzin przed snem może być szczególnie korzystne dla zapewnienia organizmowi właściwego poziomu tryptofanu. Tym samym pozwoli to lepiej i spokojniej zasnąć.

  • Zapewnia zdrowie prostaty.

Jest to jedna z najlepiej udokumentowanych właściwości leczniczych oleju z pestek dyni. U mężczyzn po 50 roku życia łagodny przerost prostaty to częsta przypadłość mająca bardzo nieprzyjemne objawy. Są nimi głownie ból i trudności w oddawaniu moczu. Fitosterol obecny w oleju z pestek dyni zapobiega nadmiernemu rozrostowi prostaty oraz w znacznym stopniu zmniejsza już powstały. Ponadto zawiera wiele substancji odżywczych, które dodatkowo wspomagają pracę gruczołu krokowego.

  • Zwalczanie artretyzmu.

Spożywanie oleju z pestek dyni bardzo korzystnie wpływa na Twoje stawy. Wysoki poziom antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych pomaga zmniejszać stany zapalne u osób cierpiących na artretyzm.

  • Olej dla dziecka.

Wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu.

  • Skóra i włosy.

Olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża i natłuszcza ją, poprawia jej napięcie przez co spłyca zmarszczki. Dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Jest polecany do cery suchej, pękającej, łuszczącej się. Wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Kolejną z jego zalet jest wspieranie kuracji antycellulitowych. Ponadto pomoże uporać się z bliznami, również z rozstępami. Ciemna oraz intensywna barwa może przyczynić się do zabarwienia skóry. Przed użyciem lepiej go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego, jasnego oleju.

  • Kulinaria.

Olej z pestek dyni to produkt, który powinien zagościć w kuchni każdego, kto dba o zdrowie. Olej ten wzbogaci walory smakowe potraw oraz przyczyni się do ich lekkostrawności. Właściwości oleju z pestek dyni wynikają z kombinacji nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie znajdziemy w jego składzie. W Austrii olej dyniowy dodawany jest do wielu potraw. Według tamtejszych przepisów doskonale smakuje, gdy polejemy nim prawdziwe lody śmietankowe lub sernik wiedeński. Poniżej przedstawiamy przepis:

Lody waniliowe polane olejem z pestek dyni

Składniki (porcja dla 4 osób):
1 opakowanie dobrej jakości lodów waniliowych,
garść świeżych malin (poza sezonem można użyć mrożonych)
4 łyżki stołowe oleju z pestek dyni (po 1 łyżce na osobę)
kilka listów świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
lody dzielimy na porcje i wkładamy do salaterek deserowych, posypujemy je malinami i polewamy olejem z pestek dyni. Na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty. Smacznego!

Olej dyniowy