II ŚNIADANIE Z OLEJOWYMI SMAKAMI
Przedstawiamy Państwu jak wykorzystać zdrowe, pełnowartościowe i smaczne oleje tłoczone na zimno do smacznych posiłków. A co najważniejsze do łatwych i szybkich w przygotowaniu. Oleje zimnotłoczone możemy łączyć na wiele sposobów na przykład do smacznej owsianki.
Do owsianki potrzebujemy:
- 1 banana
- 2 łyżki płatków owsianych
- jogurt naturalny
- łyżkę miodu
- płatki kokosowe
- suszone śliwki
- ziarna czarnego sezamu
- pestki słonecznika
- olej słonecznikowy
Banana kroimy w plasterki, dodajemy ugotowane płatki owsiane, jogurt naturalny, łyżkę miodu, płatki kokosowe, suszone śliwki. Posypujemy pestkami słonecznika oraz ziarnami sezamu. Na koniec polewamy owsiankę kilkoma kroplami oleju słonecznikowego. Olej słonecznikowy posiada wiele prozdrowotnych właściwości w tym obniża poziom cukru we krwi oraz złego cholesterolu, wspomaga przemianę materii oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pestki słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem witamin E, B, A. Ziarna czarnego sezamu dzięki zawartości magnezu pomagają redukować stres, korzystnie wpływają na kości. Smacznie i zdrowo!