Enter your keyword

Olej z lnianki (rydzowy)

Olej z lnianki (rydzowy)

Kochani,  przedstawiamy Wam nasz nowy produkt 🙂

Olej z lnianki – znany również, jako rydzowy

Olej z lnianki używano zarówno na polskich dworach, jak i w chłopskich chatach. Dawniej rosła w miejscach, w których nie udawały się inne uprawy. Stąd też wzięło się popularne określenie „lepszy rydz niż nic”. Oznaczało ono, że w gospodarstwach biednych jedynym łatwo dostępnym i tanim pożywieniem był olej rydzowy. Jest to jedna z najstarszych uprawnych roślin oleistych, blisko spokrewnionej z rzepakiem. Prace archeologów wykazały, że roślina ta występowała już przed trzema tysiącami lat m.in. na terenie Biskupina. Lnianka siewna (Camelina sativa L.) znana jest pod ludowymi nazwami, lnianka, rydz, ryżyk, lnicznik lub lennica.

Kwasy obecne w oleju z lnianki:

  • linolowy,
  • linolenowy,
  • eicosenowy.

Powyższe kwasy są niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka. W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz liczne mikro- i makroelementy.

ZDROWIE !!!

Olej rydzowy można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E pozytywnie wpływa na:

  • obniżenie tzw. złego cholesterolu,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia,
  • ochronę wątroby, trzustki, jelit oraz nerek,
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • łagodzenie dolegliwości wywołanych przez choroby reumatyczne,
  • łagodzenie objawów alergii.

Stosowany wewnętrznie olej rydzowy usprawnia pracę mózgu i całego układu nerwowego, a także poprawia pamięć i koncentrację. Może też dobrze wpływać na wzrok.

Dawkowanie: Zalecana dawka to 1 łyżeczka dziennie na czczo.

URODA 

Witaminy E, zawarta w oleju,  która jest doskonałym antyoksydantem, hamuje proces starzenia. Olej rydzowy jest także powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego różnego rodzaju środki pielęgnacyjne.

Zewnętrznie olej rydzowy można stosować na skórę, przy zachowaniu szczególnej ostrożności w przypadku wrażliwej i skłonnej do alergii skóry twarzy. Właściwości lecznicze oleju rydzowego pozwalają stosować go na wypryski i zmiany skórne o charakterze zapalnym, a także na odleżyny, oparzenia i owrzodzenia pomocniczo przy terapii zaleconej przez specjalistę. Oprócz zastosowania leczniczego olej rydzowy wykazuje właściwości ujędrniające, zmiękczające i wygładzające skórę. Stosowany regularnie opóźnia procesy starzenia i zachowuje elastyczność skóry, zapobiegając utracie wody.

Olej rydzowy można dodać w niewielkiej ilości do ulubionego kremu lub nałożyć kilka kropel na twarz przed zastosowaniem maseczki algowej. W takiej formie jego wchłanianie jest lepsze, niż gdy stosowany jest jako samodzielny kosmetyk, można również stosować go do olejowania włosów jednak nasza skóra głowy powinna być w dobrej kondycji.

KULINARIA

Olej rydzowy doskonale sprawdza się w kuchni. Charakteryzuje się złocistym kolorem i delikatnym smakiem (lekko korzenny) z lekko cebulowo-orzechową nutą. W dawnych czasach olej rydzowy stanowił bazę maczanki do pieczywa. Dodawało się do niego posiekaną drobno i posoloną cebulę a następnie doprawiało się jeszcze pieprzem. W dzisiejszych czasach olej rydzowy jest głownie dodawany do różnego rodzaju surówek i sałatek. Można go również wymieszać z białym serem. Jednak według wielu osób olej rydzowy najlepiej pasuje do śledzi. Należy unikać smażenia na oleju rydzowym, ponieważ traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.

Mamy nadzieję, że post poświęcony lniance chociaż w pewnym stopniu przedstawił właściwości jakie posiada olej. Zachęcamy więc do smakowania oleju oraz do komentarzy jak wykorzystujecie olej rydzowy 🙂

Olej z lnianki Olejowe Smaki dostępny w naszym sklepie

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *