Szarlotka zimowe zapomnienie z olejem kokosowym Olejowe Smaki
Pyszny przepis
Szarlotka zimowe zapomnienie z olejem kokosowym Olejowe Smaki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- niecała szklanka cukru
- łyżka wiórek kokosowych
- 200 g oleju kokosowego zimnotłoczonego Olejowe Smaki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich lekko posiekanych
- 4 jabłka lekko kwaskowate
- odrobina domowego soku malinowego
Ważne żeby jajka i olej miały temperaturę pokojową. Olej powinien być miękki, aby łatwo było utworzyć kulę.
Składniki łączymy razem, formujemy kulkę lub dwie jak przy kruchym cieście i na 30 min. wkładamy do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy i tarkujemy ciasto na blaszkę.
Starkowane ciasto obsypujemy orzechami włoskimi, na to układamy jabłka pokrojone w półksiężyce. Jabłka na wierzchu polewamy sokiem malinowym, robimy trzy linie przez całe ciasto i posypujemy drobiną cynamonu.
Wstawiamy na 50 min do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
szarlotka zimowe zapomnienie z olejem kokosowym gotowa 🙂
Życzymy Smacznego !!!