PODLASKIE KANAPKI
Przedstawiamy inspirację na prawdziwe podlaskie kanapki. Podpowiadamy jak zrobić każdemu dobrze znane tradycyjne śledzie w zdrowy i nie nudny sposób! Do podlaskich kanapek potrzebujemy:
Śledzie (np. matiasy) zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc.
Do zalewy potrzebujemy:
- pół szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- ¼ szklanki wody
- 1/5 szklanki octu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- czosnek
- pieprz świeżo mielony
- cebulę pokrojoną w piórka
Śledzie kroimy w kawałki, następnie przekładamy je do wcześniej przygotowanej zalewy. Do tego dodajemy prażone pestki słonecznika i dyni. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu czarnego, białego oraz pietruszką lub koperkiem. Do zalewy możemy użyć również innego oleju, polecamy olej konopny tłoczony na zimno, który jest idealnie zbilansowanym olejem dzięki czemu przyswajamy w odpowiedniej proporcji kwasy z grupy Omega. Chlebek smarujemy masełkiem dyniowym. Masełko dyniowe to pulpa, powstała z surowej i zmielonej dyni. Zawiera wszystkie prozdrowotne właściwości. Na tak posmarowany chlebek układamy oleje z zalewy, posypujemy płatkami kokosowymi, które są źródłem magnezu, wapnia, potasu oraz witamin. Do tego dodajemy ziarna sezamu czarnego, które dzięki zawartości magnezu pomagają redukować stres, korzystnie wpływają na kości. Samo zdrowie, życzymy smacznego!