Enter your keyword

Jak możemy wykorzystać olej ostropestowy i mąkę ostropestową?

Jak możemy wykorzystać olej ostropestowy i mąkę ostropestową?

Szanowani Państwo😊, dzisiaj proponujemy przepis dla Tych, którzy marzą o pysznej, wykwintnej ale i zdrowiej kolacji. Serdecznie dziękujemy Wspaniałemu Szefowi Kuchni Bogumił Przybylak, który zechciał przygotować specjalnie dla Państwa Domowy Ramen z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Boguś wykorzystał nasz olej z ostropestu i naturalną bezglutenową mąkę ostropestową. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i czekamy na Państwa wersje Domowego ramenu z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Czekamy na zdjęcia, które z wielką przyjemnością nagrodzimy olejem z ostropestu i mąką ostropestową 😊.

A oto przepis:

Makaron naleśnikowy:

-mąka pszenna 200g

-mąka z ostropestu 50g

-mleko 250g

-woda gazowana 250g

-cukier 30g

-sól 20g

-olej z ostropestu 50ml

-jajka 2 szt 100g

Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawić na 20 min do lodówki na odpoczynek. W razie potrzeby regulować hydracie wodą. Smażyć na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu makaron rolujemy i tniemy w paski o grubości 2-3mm aby uzyskać efekt makaronu.

Wywar:

-żebra wieprzowe

-korpusy z kury

-włoszczyzna

-cebula

-lubczyk

-ziele angielskie

-liść laurowy

Korpus z kury podpiekamy na złoty kolor w piekarniku, pozostałe składniki oprócz cebuli wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Cebule opalamy nad palnikiem i dokładamy do wywaru. „Złotą” kurę wyjmujemy z piekarnika i dokładamy do wywaru, gotujemy do momentu kiedy jesteśmy wstanie wyciągnąć kość z żeberka.

Dodatki:

-jajko na miękko lub poche lub jajko na twardo zamoczone przez jeden dzień w sosie sojowym

-rzodkiewka, liście jarmużu, cebulka dymka, kapusta, kiełki lub każda ulubiona zielenina

-żeberka z wywaru, lub opieczone w piekarniku z sosem sweet chilii

-odrobine sosu sojowego

-olej z ostropestu ( doda ostrości 😊 )

 

Olej z ostropestu 250 ml

Mąka ostropestowa

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *