Dlaczego warto jeść pestki z dyni?
Nigdy nie lubiłam pestek z dyni i do dzisiaj ich nie lubię, ale wiem, że są zdrowe, bo,
w tradycyjnej medycynie pestki dyni i olej z pestek dyni stosowane były do leczenia:
chorób układu moczowego
nadciśnienia tętniczego
oraz w zwalczaniu pasożytów jelitowych.
W ostatnich latach przeprowadzane zostały badania, które wskazują na działanie:
hipotensyjne – obniżanie ciśnienia
hipolipemiczne – obniżanie poziomu tłuszczów we krwi
hipoglikemiczne – obniżanie poziomu cukru we krwi pestek dyni
oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe i wysoką aktywność przeciwutleniającą.
Jakby nie patrzyć zarówno olej jak i pestki oraz polecana pasta w swoim działaniu mają wspomagać w przeciwdziałaniu chorób cywilizacyjnych.
Dlatego też myślę, że mądre włączenie do swojego jadłospisu pasty z pestek dyni na pewno wpłynie na lepsze samopoczucie. Odwiedzający nas Klienci mówili nam, że jedzą „produkty dyniowe” i wskazywali na lepszy sen, bardziej gładką i jędrna skórę oraz ogólnie lepsze samopoczucie.
Tak jak mówiłam, ja pestek po prostu nie lubię, ale pastę i owszem już tak. Lubię tę gładką, czyli bez żadnych dodatków np. do pierogów, do śledzi, do dobrej szyneczki ale i do sernika na słodko oraz tę chrupką do bardziej wytrawnych posiłków.
Pestki dyni w jakiejkolwiek formie po prostu warto jeść.
Posmakujecie naszych past: pasta z pestek dyni z ziołami chrupka, pasta z pestek dyni gładka
- Bibliografia:
[1] Ayaz Erol, Cengiz Gokbulut, Hamit Coskun, Arzu Turker, Seyda Ozsoy, Kubra Ceylan. 2015. „Evaluation of anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera”. Journal of Pharmacognosy and Phytoterapy 7 (9): 189-193. - [2] H-Aziz AB, HH. El-Kalek. 2011. „Antimicrobial proteins and oil seeds from pumpkin (Cucurbita moschata)”. Nature and Science 9 (3): 105-119.
- [3] Ellinge CM, A. Muhammad, F.A. Atiku, A.U. Itodo, I.J. Peni, O.M. Sanni, A.N. Mbongo. 2012. „Proximate, mineral and anti-nutrient composition of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds extract”. International Journal of Plant Research 2 (5): 146-150.
- [4] El-Mosallamy A.E., A.A. Sleem, O.M. Abdel-Salam, N. Shaffie, S.A. Kenawy. 2012. „Antihypertensive and cardioprotective effects of pumpkin seed oil”. Journal od Medicinal Food 15 (2) :180-189.
- [5] Gossell-Williams M., K. Lyttle, T. Clarke, M. Gardner, O. Simon. 2008. „Supplementation with pumpkin seed oil improves plasma lipid profile and cardiovascular outcomes of female non-ovariectomized and ovariectomized Sprague-Dawley rats”. Phytotherapy Research 22 :873-877.
- [6] Gutierrez Rosa Martha Perez. 2016. „Review of Cucurbita pepo (pumpkin) its phytochemistry and pharmacology”. Medicinal Biochemistry 6:1.
- [7] Kim Mi Young, Kim Eun Jin, Kim Young-Nam, Choi Changsun, Lee Bog-Hieu. 2012. „Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts”. Nutrition Research and Practice 6 (1): 21-27.
- [8] Krimer-Malesevic Vera, Senka Madarev-Popovic, Zuzana Vastag, Ljiljana Radulovic, Draginia Pericin. 2011. Phenolic acids in pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds. W Huts and Seeds in Health and Disease Prevention, 925-932. Academic Press.