Enter your keyword

Olej Rzepakowy

Ziarno rzepaku i olej rzepakowy.

Zdrowy Olej Rzepakowy tłoczony jest z ziaren rzepaku, charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i łagodnym smakiem. Jest on bogatym źródłem witamin: A, E, K i D2, która w organizmie przekształca się w D3. Ma on najwięcej witaminy E (pełni role ochronną błon komórkowych) z dostępnych na rynku olei roślinnych. Jak również olej rzepakowy zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT, głównie:

  • Omega-9 (kwas oleinowy) ok. 60%,
  • Omega-6 (linolowy) ok. 20 %,
  • Omega-3 (linolenowy) ok. 10%.

W oleju rzepakowym NNKT występują więc w idealnych proporcjach. Dlatego taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka rzepaku przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.

Olej rzepakowy możemy trzymać zarówno w lodówce, jak i w kuchennej szafce, do której nie dostają się promienie słoneczne. Ponieważ oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Również kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Zdrowy olej rzepakowy już od dawien dawna wpisał się w kanon tradycyjnej, polskiej kuchni. Jest więc on obecny na naszych stołach w towarzystwie: kapusty, śledzi, surówek, sałatek, ryb, racuchów i innych pyszności. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Olej rzepakowy może być stosowany na zimno, wobec tego znakomicie pasuje do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Jak również możemy go też wykorzystać do różnych wypieków i ciast.

Po otwarciu butelki olej rzepakowy należy spożyć w przeciągu 4 miesięcy.

Olej rzepakowy – dawkowanie:

Zaleca się dla osoby dorosłej spożywanie 2-ch łyżeczek oleju dziennie.

Czy wiesz, że?

  • Układ sercowo-naczyniowy.

Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu, który jest główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych, głównie związanych z zakłóceniem prawidłowego działania układu krążenia. Dlatego pozwala on obniżyć jego stężenia we krwi, a tym samym zabezpieczyć organizm przed zablokowaniem tętnic i nadmiernym obciążeniem układu sercowo-naczyniowego. Natomiast zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiec chorobom serca jak również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Olej ten wspiera prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie. Dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. Dlatego olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym, ułatwiając codzienne funkcjonowanie pacjentów.

Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki. Których występowanie w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, a tym samym przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych. Dlatego olej rzepakowy to naturalny środek odżywczy, o sprawdzonych właściwościach zapobiegających starzeniu centralnego układu nerwowego. Ponadto regularne jego spożycie przyczynić się może do obniżenia prawdopodobieństwa wystąpienia starczych chorób umysłowych.

  • Zdrowie i uroda.

Olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E. Prawidłowy jej poziom w organizmie jest absolutnie niezbędny dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E to niezwykle skuteczny antyoksydant, zapewniający efektywną ochronę skóry przed szkodliwy i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość skóry. Dlatego również przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Ponadto olej rzepakowy sprawia tym samym, że wolne rodniki, będące jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków w organizmie, mają bardzo ograniczoną zdolność niszczenia struktury skóry. Zatem niezależnie od wieku, olej ten wpływa na zdrowszy i piękniejszy wygląd skóry.

  • Kulinaria.

Makaron z kurczakiem

Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 brokuł,
30 dag pieczarek,
1 opakowanie makaronu,
1 cebula biała lub czerwona,
szklanka śmietany 18%,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz czarny mielony,
oraz pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie: makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Po ugotowaniu, odsączamy z wody i przekładamy do garnka. Następnie brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. W kolejnym kroku kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki, pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy wszystko na oleju rzepakowym. Wszystkie te składniki dodajemy do makaronu i mieszamy dodając śmietanę. Całość chwilę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i dodając do smaku sól oraz pieprz. Na koniec danie po ułożeniu na talerzu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Sos do sałatek

Składniki:
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczkę ulubionych ziół do sałatek (bazylia, oregano, lubczyk, tymianek),
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
szczyptę soli.

Składniki łączymy ze sobą w małej miseczce, a następnie dodajemy do sałatki.

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:
Pomidor
ogórek kiszony
5 oliwek
2 rzodkiewki
łyżka oleju rzepakowego
czosnek granulowany
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Warzywa kroimy według własnych upodobań. Na koniec polewamy olejem, doprawiamy, mieszamy i gotowe.

Sos do sałatek z musztardą i olejem rzepakowym

Składniki:
60ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
sok z 1-2 cytryn
60g musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku
0,45l oleju rzepakowego
Sól

Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłą wodę, sok z cytryny i musztardę. Następnie wsypujemy cukier i sól. W kolejnym kroku wyciskamy czosnek i „blendujemy” na jednolitą masę. Na koniec dodajemy olej, cały czas miksując. Gotowy sos rozlewamy do słoiczków i gotowe.

Smacznego!!!

olej rzepakowy 250ml Olejowe Smaki

Kanapeczka ze śledzikiem, pomidorem, rzodkiewką i sałatą