Zdrowy Olej Rzepakowy - Olejowe Smaki Olej Rzepakowy

Enter your keyword

Olej Rzepakowy

Zdrowy Olej Rzepakowy

Zdrowy Olej Rzepakowy tłoczony jest z ziaren rzepaku, charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i łagodnym smakiem. To bogate źródło witamin: A, E, K i D2, która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E (pełni role ochronną błon komórkowych) z dostępnych na rynku olei roślinnych. Olej rzepakowy zawiera również Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT, głównie:

  • Omega-9 (kwas oleinowy) ok. 60%
  • Omega-6 (linolowy) ok. 20 %,
  • Omega-3 (linolenowy) ok. 10%.

W oleju rzepakowym NNKT występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Tłoczony na zimno – co oznacza, że małe ziarenka rzepaku przechodzą przez prasę ślimakową i w temperaturze nie przekraczającej 40oC. Jest to istotne, ponieważ dzięki temu wszystkie składniki wrażliwe na temperaturę zachowują swoje cenne właściwości.

Olej rzepakowy możemy trzymać zarówno w lodówce, jak i w kuchennej szafce, do której nie dostają się promienie słoneczne. Oleje, które są bez konserwantów charakteryzuje wrażliwość na: temperaturę, światło i powietrze. Kolor butelki nie bez powodu jest brązowy, ponieważ działa on jak filtr przeciwsłoneczny.

Najlepszy olej to ten nieprzetworzony – czyli 3xN: nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony.

Olej rzepakowy już od dawien dawna wpisał się w kanon tradycyjnej, polskiej kuchni. Jest obecny na naszych stołach w towarzystwie: kapusty, śledzi, surówek, sałatek, ryb, racuchów i innych pyszności. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.

Olej rzepakowy po otwarciu butelki, należy spożyć w przeciągu 4 miesięcy.

Dawkowanie: zaleca się dla osoby dorosłej spożywanie 2-ch łyżeczek oleju dziennie.

Czy wiesz, że?

  • Układ sercowo-naczyniowy.

Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu, który jest główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych, głównie związanych z zakłóceniem prawidłowego działania układu krążenia. Pozwala on obniżyć jego stężenia we krwi, a tym samym zabezpieczyć organizm przed zablokowaniem tętnic i nadmiernym obciążeniem układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapobiec chorobom serca jak również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Olej ten wspiera prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie. Dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. Olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym, ułatwiając codzienne funkcjonowanie pacjentów.

Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki. Występowanie ich w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, a tym samym przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych. Czyli olej rzepakowy to naturalny środek odżywczy, o sprawdzonych właściwościach zapobiegających starzeniu centralnego układu nerwowego. Regularne jego spożycie przyczynić się może do obniżenia prawdopodobieństwa wystąpienia starczych chorób umysłowych.

  • Zdrowie i uroda.

Zdrowy olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E. Prawidłowy jej poziom w organizmie jest absolutnie niezbędny dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E to niezwykle skuteczny antyoksydant, zapewniający efektywną ochronę skóry przed szkodliwy i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość skóry. Przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Olej rzepakowy sprawia tym samym, że wolne rodniki, będące jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków w organizmie, mają bardzo ograniczoną zdolność niszczenia struktury skóry. Zatem niezależnie od wieku, olej ten wpływa na zdrowszy i piękniejszy wygląd skóry.

  • Kulinaria.

Makaron z kurczakiem

Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 brokuł,
30 dag pieczarek,
1 opakowanie makaronu,
1 cebula biała lub czerwona,
1 szklanka śmietany 18%,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz czarny mielony,
pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie: makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Po ugotowaniu, odsączamy z wody i przekładamy do garnka. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki, pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy wszystko na oleju rzepakowym. Wszystkie te składniki dodajemy do makaronu i mieszamy dodając śmietanę. Całość chwilę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i dodając do smaku sól oraz pieprz. Danie po ułożeniu na talerzu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Sos do sałatek

Składniki:
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczkę ulubionych ziół do sałatek (bazylia, oregano, lubczyk, tymianek),
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
szczyptę soli.

Składniki łączymy ze sobą w małej miseczce, a następnie dodajemy do sałatki.

 

Sałatka śródziemnomorska

Składniki:

Pomidor
ogórek kiszony
5 oliwek
2 rzodkiewki
łyżka oleju rzepakowego
czosnek granulowany
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: Warzywa kroimy według własnych upodobań. Polewamy olejem, doprawiamy, mieszamy i gotowe.

Sos do sałatek z musztardą i olejem rzepakowym

Składniki:

60ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
sok z 1-2 cytryn
60g musztardy sarepskiej
2 ząbki czosnku
0,45l oleju rzepakowego
Sól

Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłą wodę, sok z cytryny i musztardę. Wsypujemy cukier i sól. Wyciskamy czosnek i „blendujemy” na jednolitą masę. Na koniec dodajemy olej, cały czas miksując. Gotowy sos rozlewamy do słoiczków.

Smacznego!!!

Olej rzepakowy