Do tego przepisu polecamy:
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 50 ml mleka kokosowego (gęstego),
- 50 g oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki wanilii,
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Jako polewę stosujemy:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 5 łyżek kakao,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
Olej kokosowy i mleko rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe, wanilię oraz słód i mieszamy. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy stwardnieje formujemy batony/kulki. W osobnym garnku przygotowujemy z kolei masę czekoladową, rozpuszczając olej kokosowy ze słodem i kakao. Na papier wykładamy uformowane batony/kulki kokosowe i polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.