Batoniki kokosowe Bounty (ok. 10 batoników)

Do tego przepisu polecamy:

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 ml mleka kokosowego (gęstego),
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Jako polewę stosujemy:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 5 łyżek kakao,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

Olej kokosowy i mleko rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy wiórki kokosowe, wanilię oraz słód i mieszamy. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy stwardnieje formujemy batony/kulki. W osobnym garnku przygotowujemy z kolei masę czekoladową, rozpuszczając olej kokosowy ze słodem i kakao. Na papier wykładamy uformowane batony/kulki kokosowe i polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Zaloguj się