Pasta dr Budwig

Do tego przepisu polecamy:

Zakres cen: od 16,00 zł do 62,00 zł

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie NNKT Omega-3 dla zdrowia człowieka, dokonała podziału kwasów tłuszczowych na: nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa.

Składniki:

  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • około 125g odtłuszczonego twarogu
  • 2-3 łyżki mleka, jogurtu, lub kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać)

 

Składniki dodatkowe (w zależności od preferencji smakowych):

  • miód
  • wanilia
  • cynamon
  • czosnek
  • papryka ostra
  • pieprz
  • kurkuma
  • imbir
  • bazylia
  • mięta
  • pokrzywa
  • orzechy włoskie
  • ananas
  • banan
  • wiśnie
  • porzeczki

Przygotowanie:

Do blendera dodajemy 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, szczyptę: kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Następnie dokładamy pierwszą porcję sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli jest konieczne dodajemy następną porcję sera i podobnie miksujemy. Gotowy ser ma być jednolity (bez grudek), powinien przypominać serek homogenizowany.

Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Ponieważ olej lniany jest skarbnicą Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikanie cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem autorki: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.

Zaloguj się