Do tego przepisu polecamy:
Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie NNKT Omega-3 dla zdrowia człowieka, dokonała podziału kwasów tłuszczowych na: nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa.
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- około 125g odtłuszczonego twarogu
- 2-3 łyżki mleka, jogurtu, lub kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać)
Składniki dodatkowe (w zależności od preferencji smakowych):
- miód
- wanilia
- cynamon
- czosnek
- papryka ostra
- pieprz
- kurkuma
- imbir
- bazylia
- mięta
- pokrzywa
- orzechy włoskie
- ananas
- banan
- wiśnie
- porzeczki
Przygotowanie:
Do blendera dodajemy 2-3 łyżki oleju lnianego, 2-3 łyżki kefiru, szczyptę: kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Następnie dokładamy pierwszą porcję sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli jest konieczne dodajemy następną porcję sera i podobnie miksujemy. Gotowy ser ma być jednolity (bez grudek), powinien przypominać serek homogenizowany.
Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Ponieważ olej lniany jest skarbnicą Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikanie cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem autorki: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.