Szanowani Państwo😊, dzisiaj proponujemy przepis dla Tych, którzy marzą o pysznej, wykwintnej ale i zdrowiej kolacji. Serdecznie dziękujemy Wspaniałemu Szefowi Kuchni Bogumił Przybylak, który zechciał przygotować specjalnie dla Państwa Domowy Ramen z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Boguś wykorzystał nasz olej z ostropestu i naturalną bezglutenową mąkę ostropestową. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i czekamy na Państwa wersje Domowego ramenu z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Czekamy na zdjęcia, które z wielką przyjemnością nagrodzimy olejem z ostropestu i mąką ostropestową 😊.
A oto przepis:
Makaron naleśnikowy:
- mąka pszenna 200g
- mąka z ostropestu 50g
- mleko 250g
- woda gazowana 250g
- cukier 30g
- sól 20g
- olej z ostropestu 50ml
- jajka 2 szt 100g
Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawić na 20 min do lodówki na odpoczynek. W razie potrzeby regulować hydracie wodą. Smażyć na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu makaron rolujemy i tniemy w paski o grubości 2-3mm aby uzyskać efekt makaronu.
Wywar:
- żebra wieprzowe
- korpusy z kury
- włoszczyzna
- cebula
- lubczyk
- ziele angielskie
- liść laurowy
Korpus z kury podpiekamy na złoty kolor w piekarniku, pozostałe składniki oprócz cebuli wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Cebule opalamy nad palnikiem i dokładamy do wywaru. „Złotą” kurę wyjmujemy z piekarnika i dokładamy do wywaru, gotujemy do momentu kiedy jesteśmy wstanie wyciągnąć kość z żeberka.
Dodatki:
- jajko na miękko lub poche lub jajko na twardo zamoczone przez jeden dzień w sosie sojowym
- rzodkiewka, liście jarmużu, cebulka dymka, kapusta, kiełki lub każda ulubiona zielenina
- żeberka z wywaru, lub opieczone w piekarniku z sosem sweet chilii
- odrobine sosu sojowego
- olej z ostropestu ( doda ostrości 😊 )