Jak możemy wykorzystać olej ostropestowy i mąkę ostropestową?

Szanowani Państwo😊, dzisiaj proponujemy przepis dla Tych, którzy marzą o pysznej, wykwintnej ale i zdrowiej kolacji. Serdecznie dziękujemy Wspaniałemu Szefowi Kuchni Bogumił Przybylak, który zechciał przygotować specjalnie dla Państwa Domowy Ramen z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Boguś wykorzystał nasz olej z ostropestu i naturalną bezglutenową mąkę ostropestową. Jeszcze raz bardzo dziękujemy i czekamy na Państwa wersje Domowego ramenu z makaronem naleśnikowym z ostropestu. Czekamy na zdjęcia, które z wielką przyjemnością nagrodzimy olejem z ostropestu i mąką ostropestową 😊.

A oto przepis:

Makaron naleśnikowy:

  • mąka pszenna 200g
  • mąka z ostropestu 50g
  • mleko 250g
  • woda gazowana 250g
  • cukier 30g
  • sól 20g
  • olej z ostropestu 50ml
  • jajka 2 szt 100g

Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, mieszamy na gładką masę. Ciasto odstawić na 20 min do lodówki na odpoczynek. W razie potrzeby regulować hydracie wodą. Smażyć na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu makaron rolujemy i tniemy w paski o grubości 2-3mm aby uzyskać efekt makaronu.

Wywar:

  • żebra wieprzowe
  • korpusy z kury
  • włoszczyzna
  • cebula
  • lubczyk
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Korpus z kury podpiekamy na złoty kolor w piekarniku, pozostałe składniki oprócz cebuli wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Cebule opalamy nad palnikiem i dokładamy do wywaru. „Złotą” kurę wyjmujemy z piekarnika i dokładamy do wywaru, gotujemy do momentu kiedy jesteśmy wstanie wyciągnąć kość z żeberka.

Dodatki:

  • jajko na miękko lub poche lub jajko na twardo zamoczone przez jeden dzień w sosie sojowym
  • rzodkiewka, liście jarmużu, cebulka dymka, kapusta, kiełki lub każda ulubiona zielenina
  • żeberka z wywaru, lub opieczone w piekarniku z sosem sweet chilii
  • odrobine sosu sojowego
  • olej z ostropestu ( doda ostrości 😊 )

Zaloguj się