Enter your keyword

Wielkanocne przepisy Olejowe Smaki

Wielkanocne przepisy Olejowe Smaki

Wielkanocne przepisy Olejowe Smaki

Z okazji zbliżających się Świąt, postanowiliśmy pokazać Państwu, w jaki sposób można użyć naszych olei z myślą o Wielkanocy. Poniżej prezentujemy 4 wielkanocne przepisy z zastosowaniem naszych zdrowych i naturalnych produktów.

Domowy majonez

Składniki:

  • 250 ml oleju lnianego lub słonecznikowego Olejowe Smaki,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • łyżeczka musztardy,
  • czarny lub biały pieprz,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie:

Do słoika wbijamy jajka, dodajemy sól, łyżeczkę ulubionej musztardy, szczyptę białego lub czarnego pieprzu oraz sok z cytryny. Na koniec 250 ml oleju lnianego lub oleju słonecznikowego Olejowe Smaki. Jeżeli zależy nam, by majonez był gęstszy, możemy dodać trochę więcej oleju.

Następnie umieszczam blender na dnie słoika i zaczynam miksować. Gdy widzimy, że powstaje emulsja, sukcesywnie podnosimy blender do góry. Na koniec umieszczamy ponownie blender na dnie naczynia i krótko mieszamy.

Majonez przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Może być smacznym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz jajek. Tak przygotowany majonez możemy wzbogacić o czosnek, zioła lub dodatkowo doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Bardzo ważne przy przygotowaniu domowego majonezu są kwestie techniczne, czyli blender oraz wąskie naczynie dobrane odpowiednio do nakładki blendera. Proponujemy, by majonez przygotować w słoiku, w którym później majonez będzie przechowywany w lodówce.

Pasta dr Budwig

Jedną z najbardziej znanych diet zdrowotnych jest dieta biochemiczki dr Budwig. Jako jedna z pierwszych badaczy opisała znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych Omega-3 dla zdrowia człowieka i dokonała podziału kwasów tłuszczowych na: nasycone i nienasycone. Charakterystycznym elementem tej diety stała się pasta budwigowa. 

Składniki:

• 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki,

• około 125g odtłuszczonego twarogu,

• 2-3 łyżki mleka lub jogurtu, kefiru (ilość uzależniona jest od konsystencji, którą chcemy uzyskać),

• składniki dodatkowe, w zależności od preferencji smakowych: miód, wanilia, cynamon, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, bazylia, mięta, pokrzywa, orzechy włoskie, ananas, banan, wiśnie, porzeczki.

Wykonanie:

Do blendera dodajemy 2-3 łyżki oleju lnianego Olejowe Smaki, 2-3 łyżki kefiru, szczyptę: kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dokładamy pierwszą porcję sera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy następną porcję sera i podobnie miksujemy. Gotowa pasta ma być jednolita, konsystencją przypominać serek homogenizowany.

Połączenie oleju lnianego i chudego twarogu jest nieprzypadkowe. Olej lniany jest skarbnicą Omega-3, a proteiny siarkowe w białym serze ułatwiają ich przyswajanie. Choć sama dieta nakazuje unikanie cukru, mięsa, tłuszczu zwierzęcego i utwardzonego (margaryna) to zdaniem autorki: ,,To nie ma nic wspólnego z przestrzeganiem jakiejś surowej diety, to tylko kwestia rozstrzygnięcia, jakie pożywienie ma dla naszego zdrowia największą wartość, a jakie nie daje nic czy wręcz szkodzi’’.

Wafelki czekoladowo-kokosowe

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego Olejowe Smaki,
  • Tabliczka czekolady deserowej,
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 4-5 łyżek mąki kokosowej.

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w blenderze i miksujemy. Krem czekoladowy przechowujemy w temperaturze pokojowej. Przekładamy nim wafelki. Jeść można zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Ciasto śniadaniowe

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki oleju kokosowego Olejowe Smaki,

Składniki Musu:

  • 3 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ pokrojonych daktyli,
  • ½ szklanki pestek ze słonecznika.

Wykonanie ciasta:

Kaszę jaglaną gotujemy ze szczyptą kurkumy. Przestudzoną łączymy z olejem kokosowym Olejowe Smaki. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut, w temp. 175 stopni C.

Wykonanie musu:

Mus przygotowujemy w garnku. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach odsączamy. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy w garnku i dusimy, od czasu do czasu mieszając, tak by się nie przypaliły. Gotowy mus wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy je przez 30 minut. Tak przygotowane ciasto to doskonały pomysł na śniadanie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *