Płatki kokosowe – co to jest i do czego je wykorzystać?
Płatki kokosowe powstają z miąższu kokosowego, to delikatne obieranie, krojenie na cieniutkie paseczki ( działanie podobne do obierania jabłka w pewnym sensie ). Następnie kokos jest lekko suszony i pakowany tak, aby nie uszkodzić delikatnej struktury płatka.
Płatki kokosowe są bogate w błonnik oraz przeciwutleniacze. Kokos wspomaga odporność organizmu szczególnie w okresie przeziębieniowym oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe. Płatki kokosowe zawierają również magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy.
Jak wykorzystać płatki kokosowe?
- To zdrowy i bardzo smaczny dodatek do musli, owsianki, naleśników. Ja chętnie dodaję płatki kokosowe go jogurtu i owsianki z owocami sezonowymi. Taka owsianka jest zdrowsza i smaczniejsza i bardzo apetycznie wygląda. Takie śniadanie to prawdziwa bomba składników odżywczych.
- To pyszna i delikatna przekąska, bardzo bogata w błonnik więc szczególne wskazana jak mamy ochotę coś popodjadać w ciągu dnia 😊.
- To nie tylko smaczna i piękna dekoracja ciast i tortów. Najbardziej estetycznie wyglądają przy wykończeniu tortów i ciast, posypane na wierzchu.
- Płatki kokosowe można dodać do sałatek, cudownie chrupią zwłaszcza lekko uprażone oraz można dekorować nimi zupy krem.
- Płatki kokosowe to również alternatywa dla tradycyjnej panierki. W płatkach kokosowych można obtoczyć zarówno kurczaka ja i rybę.
- Płatki kokosowe można dodać do gotowania wówczas potrawa nabiera lekko kokosowego smaku i zapachu. Szczególnie smakowite są płatki kokosowe z warzywami.