Enter your keyword

Płatki kokosowe – co to jest i do czego je wykorzystać?

Płatki kokosowe – co to jest i do czego je wykorzystać?

Płatki kokosowe powstają z miąższu kokosowego, to delikatne obieranie, krojenie na cieniutkie paseczki ( działanie podobne do obierania jabłka w pewnym sensie ). Następnie kokos jest lekko suszony i pakowany tak, aby nie uszkodzić delikatnej struktury płatka.

Płatki kokosowe są bogate w błonnik oraz przeciwutleniacze. Kokos wspomaga odporność organizmu szczególnie w okresie przeziębieniowym oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe. Płatki kokosowe zawierają również  magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz witaminy.

Jak wykorzystać płatki kokosowe?

 

  1. To zdrowy i bardzo smaczny dodatek do musli, owsianki, naleśników. Ja chętnie dodaję płatki kokosowe go jogurtu i owsianki z owocami sezonowymi. Taka owsianka jest zdrowsza i smaczniejsza i bardzo apetycznie wygląda. Takie śniadanie to prawdziwa bomba składników odżywczych.
  2. To pyszna i delikatna przekąska, bardzo bogata w błonnik więc szczególne wskazana jak mamy ochotę coś popodjadać w ciągu dnia 😊.
  3. To nie tylko smaczna i piękna dekoracja ciast i tortów.  Najbardziej estetycznie wyglądają przy wykończeniu tortów i ciast, posypane na wierzchu.
  4. Płatki kokosowe można dodać do sałatek, cudownie chrupią zwłaszcza lekko uprażone oraz można dekorować nimi zupy krem.
  5. Płatki kokosowe to również alternatywa dla tradycyjnej panierki. W płatkach kokosowych można obtoczyć zarówno kurczaka ja i rybę.
  6. Płatki kokosowe można dodać do gotowania wówczas potrawa nabiera lekko kokosowego smaku i zapachu. Szczególnie smakowite są płatki kokosowe z warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *