Enter your keyword

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki  tłoczony na zimno Olejowe Smaki

Używany jest na zimno jako dodatek do sałatek czy zimnych przekąsek, nadając potrawom specyficzny korzenny smak, nadaje się także do picia – profilaktycznie jako naturalny i wartościowy suplement diety: łyżeczka oleju dziennie dostarcza organizmowi mnóstwa odżywczych i leczniczych składników, bardzo często stosowany jest też w kosmetyce na włosy, twarz, ciało czy paznokcie, chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi, łagodzi podrażnienia.

 

Zdrowie !!!

  1. Astma i alergie

Czarnuszka ma działanie przeciwzapalne, przez co pozwala zmniejszyć częstotliwość astmy i innych chorób alergicznych. Dodatkowo wspiera ona układ odpornościowy i chroni nas przed chorobami autoimmunologicznymi.

Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – jest świetnym antyhistaminikiem.

  1. Pomoże uporać się z anemią.

W wielu badaniach wykazano, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi.

  1. Działanie przeciwpasożytnicze.

Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci. Czarnuszkowa kuracja okazała się też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych.

Czarnuszka dzięki poprawie funkcji układu immunologicznego skutecznie zwalcza również owsiki.

  1. Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania.

W badaniach czarnuszka zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.

  1. Pomaga pozbyć się nadciśnienia

Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, ale również chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.

  1. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.

  1. Działa przeciw wrzodowo na żołądek.

Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.

  1. Wspomaga terapie nowotworową

Wspomaga leczenie nowotworów takich jak: białaczka, nowotwór okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.

  1. Ma działanie antycukrzycowe.

Reguluje poziom cukru we krwi: działa  ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych odpowiedzialnych za produkcję insuliny.

  1. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki.

Czarnuszka chroni te dwa ważne narządy przed szkodliwymi czynnikami takimi jak metale cieżkie, ksenobiotyki (np. leki) oczyszcza ustrój z toksyn.

  1. Chroni przed osteoporozą.

Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnemu działaniu antyutleniającemu i antyzapalnemu.

  1. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy.

Zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom depresyjnym i/lub lękowym i poprawiając samopoczucie.

  1. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy.

Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, pomocna przy menopauzie. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.

 

Uroda !!!

  1. Przyspiesza gojenie się ran.

Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.

  1. Pomaga opanować zmiany skórne.

Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.

  1. Doskonała na problemy z włosami.

Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.

 

Kulinaria !!!

Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak.

Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 0C.

 

Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki

 

  • 2 garści ruccoli
  • 2 garści świeżego szpinaku baby
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 duży pomidor
  • 2 szalotki
  • ser kozi (głównie do smaku)
  • 1 łyżeczka nasion chia

sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem

.

Jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, dodatkowo szkodząc naszemu organizmowi. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go olejem nierafinowanym – produktem, który przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

 

 

Dawkowanie:

W przypadku osób dorosłych zaleca się 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki spożywać 2 razy dziennie przed posiłkiem. Dzieciom można podawać 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *