Enter your keyword

Len i olej lniany – pyszny obiad lub kolacja we dwoje

Len i olej lniany – pyszny obiad lub kolacja we dwoje

Dziś kolejna odsłona naszych produktów w daniu, które wykonali Kucharze Hotelu Lambert pod czujnym okiem Executve Chef.  Tym razem skorzystać mogą osoby, które preferują dania mięsne.

Składniki potrzebne na 2 osoby:

Składniki na 2 osoby:

Filet z kurczaka 2 szt.

Sól wg. własnych preferencji.

Jajko 1 szt.

Ziarna lnu 3 łyżki

oliwa z oliwek 2 łyżki

Klarowane masło 3 łyżki

Mąka lniana 1 łyżeczka

olej lniany 1 łyżeczka

Warzywa sezonowe ok 300 g.

Filety z kurczaka oczyścić, zamarynować w soli i zamknąć w worku próżniowym.

Włożyć do kąpieli wodnej o temperaturze 72 st. C na 45 minut. Przestudzić w worku. Następnie panierować w jajku i ziarnach lnu. Smażyć na klarowanym maśle z oliwą z oliwek, aż len się zrumieni. Warzywa sezonowe zblanszować i smażyć na klarowanym maśle. Warzywa wyjąć i na pozostałym gorącym maśle sprażyć mąkę lnianą. Całość polać olejem lnianym.

 

Życzymy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *