Len i olej lniany – pyszny obiad lub kolacja we dwoje
Dziś kolejna odsłona naszych produktów w daniu, które wykonali Kucharze Hotelu Lambert pod czujnym okiem Executve Chef. Tym razem skorzystać mogą osoby, które preferują dania mięsne.
Składniki potrzebne na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
Filet z kurczaka 2 szt.
Sól wg. własnych preferencji.
Jajko 1 szt.
Ziarna lnu 3 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
Klarowane masło 3 łyżki
Mąka lniana 1 łyżeczka
olej lniany 1 łyżeczka
Warzywa sezonowe ok 300 g.
Filety z kurczaka oczyścić, zamarynować w soli i zamknąć w worku próżniowym.
Włożyć do kąpieli wodnej o temperaturze 72 st. C na 45 minut. Przestudzić w worku. Następnie panierować w jajku i ziarnach lnu. Smażyć na klarowanym maśle z oliwą z oliwek, aż len się zrumieni. Warzywa sezonowe zblanszować i smażyć na klarowanym maśle. Warzywa wyjąć i na pozostałym gorącym maśle sprażyć mąkę lnianą. Całość polać olejem lnianym.