Domowa pizza z olejem rzepakowym
Domowa pizza z olejem rzepakowym zimnotłoczonym – brzmi jak idealny plan na pyszny i zdrowy obiad!
Domowa pizza daje Ci możliwość eksperymentowania z ulubionymi składnikami i kontrolę nad tym, co ląduje na Twoim talerzu. Co więcej dzięki obecności oleju rzepakowego pizza staje się zdrowsza Ten olej nie tylko ułatwi zagniatanie ciasta, ale także wzbogaci je o delikatny smak i doda dodatkowych korzyści zdrowotnych, takich jak niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.
Ręcznie wyrabiana pizza z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno to nie tylko smakowita uczta, ale także zdrowa alternatywa dla jej sklepowych odpowiedników. To kulinarna podróż, która pozwala czerpać przyjemność z ulubionego posiłku bez niepotrzebnego niepokoju o kalorie czy sztuczne dodatki. Pełnowartościowe składniki, takie jak świeże warzywa, chude mięso i własnoręcznie zrobiony sos, podnoszą wartość odżywczą i smakową dania, a olej rzepakowy wzbogaca je o dodatkową dawkę dobrych tłuszczów. Dzięki temu domowa pizza staje się nie tylko wyśmienitym posiłkiem, ale również częścią zbilansowanej diety, która może wspierać zdrowy styl życia.
Składniki:
Ciasto:
- ½ kostki drożdży
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru białego
- 3-3,5 szklanki maki pszennej
- 2/3 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Olejowe Smaki
- 2/3 szklanki leniej przegotowanej wody
- szczypta soli i pieprzu
Farsz:
- 2 marchewki
- 20 dkg pieczarek
- ½ kg cebuli
- ½ piersi z kurczaka (lub boczek, kiełbasa)
- ½ główki czosnku
- pieprz, sól, oregano
- wg. uznania: por, pietruszka korzen
- 25 dkg sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy ½ szklanki mleka i lekko podgrzewamy. W między czasie w kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko. Potem mieszamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 50°C, aby drożdże podrosły. Kiedy drożdże podrosną wlewamy je do większej miski. Dodajemy przesianą mąkę, olej, wodę, sól i pieprz. Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 50°C, aby ciasto podrosło. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 25 minut. Gdy jest leciutko rumiane dodajemy farsz. I tu jest kwestia dowolna. Ja wszystkie składniki podsmażam dodaje pieprzu, soli oraz oregano. Później farsz mieszam i wykładam na podpieczone ciasto na kolejne 25 minut na 160°C. Na ostatnie 5 minut nakład ser mozzarelle do rozpuszczenia. Po upieczeniu pizza wspaniale smakuje z olejem lnianym tłoczonym na zimno ze świeżo rozgniecionym czosnkiem. Gotowe!
Domowa pizza z olejem rzepakowym zimnotłoczonym to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla sklepowych odpowiedników. To świetny sposób, aby cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia, jednocześnie dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Zapraszamy na naszego facebooka, instagrama i do naszego sklepu internetowego.