Enter your keyword

Domowa pizza z olejem rzepakowym

Domowa pizza z olejem rzepakowym

Domowa pizza z olejem rzepakowym zimnotłoczonym – brzmi jak idealny plan na pyszny i zdrowy obiad!

Domowa pizza daje Ci możliwość eksperymentowania z ulubionymi składnikami i kontrolę nad tym, co ląduje na Twoim talerzu.  Co więcej dzięki obecności oleju rzepakowego pizza staje się zdrowsza Ten olej nie tylko ułatwi zagniatanie ciasta, ale także wzbogaci je o delikatny smak i doda dodatkowych korzyści zdrowotnych, takich jak niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E.

Ręcznie wyrabiana pizza z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno to nie tylko smakowita uczta, ale także zdrowa alternatywa dla jej sklepowych odpowiedników. To kulinarna podróż, która pozwala czerpać przyjemność z ulubionego posiłku bez niepotrzebnego niepokoju o kalorie czy sztuczne dodatki. Pełnowartościowe składniki, takie jak świeże warzywa, chude mięso i własnoręcznie zrobiony sos, podnoszą wartość odżywczą i smakową dania, a olej rzepakowy wzbogaca je o dodatkową dawkę dobrych tłuszczów. Dzięki temu domowa pizza staje się nie tylko wyśmienitym posiłkiem, ale również częścią zbilansowanej diety, która może wspierać zdrowy styl życia.

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 2 marchewki
  • 20 dkg pieczarek
  • ½ kg cebuli
  • ½ piersi z kurczaka (lub boczek, kiełbasa)
  • ½ główki czosnku
  • pieprz, sól, oregano
  • wg. uznania: por, pietruszka korzen
  • 25 dkg sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy ½ szklanki mleka i lekko podgrzewamy. W między czasie w kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko. Potem mieszamy i wstawiamy do piekarnika na temperaturę 50°C, aby drożdże podrosły. Kiedy drożdże podrosną wlewamy je do większej miski. Dodajemy przesianą mąkę, olej, wodę, sól i pieprz. Następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 50°C, aby ciasto podrosło. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blaszce wysmarowanej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 25 minut. Gdy jest leciutko rumiane dodajemy farsz. I tu jest kwestia dowolna. Ja wszystkie składniki podsmażam dodaje pieprzu, soli oraz oregano. Później farsz mieszam i wykładam na podpieczone ciasto na kolejne 25 minut na 160°C. Na ostatnie 5 minut nakład ser mozzarelle do rozpuszczenia. Po upieczeniu pizza wspaniale smakuje z olejem lnianym tłoczonym na zimno ze świeżo rozgniecionym czosnkiem. Gotowe!

Domowa pizza z olejem rzepakowym zimnotłoczonym to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla sklepowych odpowiedników. To świetny sposób, aby cieszyć się ulubionym daniem bez wyrzutów sumienia, jednocześnie dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich.

Zapraszamy na naszego facebookainstagrama i do naszego sklepu internetowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *