Do tego przepisu polecamy:
Składniki:
- 10 filetów śledziowych a’la Matias
- 2 duże cebule
- 2 cytryny
- słoiczek gruboziarnistej musztardy francuskiej
- ½ szklanki oleju rydzowego
- przyprawy do smaku: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Przygotowanie:
Opłukane śledzie włóż do naczynia, zalej zimną wodą i odstaw na około godzinę, by stały się mniej słone. W moździerzu rozgniatamy łyżeczkę ziela angielskiego i łyżeczkę pieprzu. Kruszymy 2-3 listki laurowe. Wszystkie przyprawy mieszamy razem. 10-15 minut przed przygotowaniem śledzi siekamy drobno cebulę i rozgniatamy czosnek. Gotowe śledzenie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą francuską, kroimy na równe kawałki. Na dnie słoika układamy warstwę posiekanej cebuli, na niej warstwę śledzi. Następnie skrapiamy je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posypujemy cebulą, oprószamy przyprawami i zalewamy olejem rydzowym. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, za każdym razem dociskając do dna słoika. Warstwy należy układać aż do wypełnienia słoika, pamiętając, aby na wierzchu znajdowała się cebula. Całość należy polać resztą oleju rydzowego. Słoik zakręć i wstaw na 2-3 dni do lodówki.